AcasăȘTIRI EXTERNE„Moarte arabilor!”, „Mahomed e mort!”. Lupte de stradă în Ierusalim la „Marșul...

„Moarte arabilor!”, „Mahomed e mort!”. Lupte de stradă în Ierusalim la „Marșul drapelelor”

„Moarte arabilor!”, „Mahomed e mort!”. Lupte de stradă în Ierusalim la „Marșul drapelelor”

Violențe au izbucnit duminică, la Ierusalim, între evreii ortodocși și activiștii palestinieni la începutul „Marșului drapelelor”, cunoscut și sub numele de „Ziua Ierusalimului”.

Peste 70.000 de naționaliști evrei au mărșăluit duminică după-amiază prin și în jurul Orașului Vechi din Ierusalim pentru a marca Yom Yerushalayim (Ziua Ierusalimului), unii scandând sloganuri rasiste și ciocnindu-se cu palestinienii și cu poliția.

„Să vă ardă satele”, „moarte arabilor”

De-a lungul marșului prin Orașul Vechi, sute de participanți au scandat „Să vă ardă satele”, „Moarte arabilor”, „Mahomed e mort”.

„Shuafat va arde în flăcări!”, au strigat participanții evrei israelieni, referindu-se la un cartier palestinian din Ierusalimul de Est – precum și la Muhammad Abu Khdeir, un adolescent locuitor al cartierului, ucis de extremiști evrei în 2014.

Altercații sporadice au izbucnit între naționaliștii religioși evrei, tinerii palestinieni și poliția israeliană. Cel puțin 50 de persoane au fost arestate pentru violențe, potrivit poliției israeliene. Cinci polițiști israelieni, trei civili israelieni și 40 de palestinieni au fost răniți, potrivit poliției și serviciilor de urgență.

2.600 de evrei au intrat pe Muntele Templului

Procesiunea a fost considerată ca fiind cel mai mare marș de Yom Yerushalayim din ultimii ani, zeci de mii de evrei israelieni inundând centrul Ierusalimului și îndreptându-se spre Poarta Damascului, unde un val de steaguri albastre și albe putea fi văzut în depărtare, scrie The Times of Israel.

Ciocnirile au avut loc în timp ce peste 2.600 de evrei au intrat pe Muntele Templului duminică dimineață, un record, potrivit presei israeliene.

Yom Yerushalayim, care comemorează cucerirea de către Israel a Orașului Vechi și a Ierusalimului de Est de la Iordania în Războiul de Șase Zile din 1967, este acum sărbătorit în principal de evreii din mișcarea naționalistă religioasă.

Duminică dimineață, premierul Naftali Bennett i-a îndemnat participanții la marș să se comporte responsabil, urându-le israelienilor o sărbătoare fericită de Yom Yerushalayim.

„Afișarea drapelului israelian în capitala Israelului este o chestiune firească”, dar „le cer participanților să sărbătorească într-un mod responsabil și respectuos”, a spus el.

Orașul Vechi, un butoi cu pulbere

Dar, timp de câteva ore, în timpul zilei lungi și tensionate, Orașul Vechi a arătat ca un butoi cu pulbere pe cale să explodeze. Poliția a desfășurat aproximativ 2.000 de agenți pentru a asigura securitatea mitingului, anticipând tensiuni, iar gărzile de securitate în civil au împânzit aleile din orașul vechi.

Alți participanți au adresat insulte jurnaliștilor palestinieni prezenți la fața locului, numindu-i „târfe” și „câini”. Un grup mare de manifestanți evrei a invadat o secțiune a esplanadei rezervată presei, făcând gesturi obscene la adresa jurnaliștilor arabi.

Palestinienii au organizat o contramanifestație în Ramallah. Marșurile au loc într-un climat tensionat: în ultimele săptămâni, 19 israelieni și 35 de palestinieni au fost uciși, atât în atacuri, cât și în operațiuni ale forțelor israeliene.

author avatar
Tudor Borcea
2.481 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger