AcasăȘTIRI EXTERNEMisiune grea în Golf: reconcilierea Arabia Saudită-Qatar

Misiune grea în Golf: reconcilierea Arabia Saudită-Qatar

O problemă deosebită este rezolvarea conflictului de trei ani între Riad și Doha,  parteneri importanți ai Statelor Unite în regiune.

Ministrul saudit de externe Faisal bin Farhan Al-Saud a declarat că regatul și aliații săi – Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt – sunt „în deplină coordonare” pentru a ajunge la o „rezoluție finală”. În iunie 2017, aceste patru țări și-au întrerupt relațiile cu Qatarul și au impus un boicot, interzicând în special spațiul lor aerian. Aceștia au acuzat  emiratul  bogat în gaze naturale că susține mișcările islamiste și că încearcă să provoace tensiuni politice în Golf prin intermediul mass-media sale. Doha a negat acuzațiile în repetate rânduri. Dezghețul potențial vine la sfârșitul mandatului lui Donald Trump, marele sprijin al Riadului împotriva inamicului comun care este Iranul și cu câteva săptămâni înainte de inaugurarea succesorului său Joe Biden. Qatarul, precum și adversarii săi, sunt toți aliați apropiați ai Washingtonului. Cvartetul anti-Qatar a impus treisprezece condiții pentru a ridica boicotul, inclusiv închiderea Al-Jazeera, celebrul canal de știri cunoscut pentru criticile sale dure asupra anumitor regimuri arabe. Doha a primit, de asemenea, ordin să își revizuiască relațiile considerate prea strânse cu Iranul și Turcia, însă toate aceste  condiții au fost respinse.

Soluție provizorie

Aflat în impas, blocul condus de Arabia Saudită este gata să își revizuiască cererile în jos, potrivit unor surse familiare cu această chestiune. Tranzacția preconizată: deschiderea spațiul aerian saudit pentru avioanele din Qatar, “dacă Doha încetează să finanțeze anumite mișcări de opoziție  pentru adversarii săi și încetinește ardoarea presei”, notează Le Monde. Criza a costat câteva miliarde de dolari în investiții, pierderi economice foarte semnificative atunci când aceste țări din Golf încearcă să iasă din încetinirea cauzată de coronavirus și de scăderea prețurilor la petrol. Egiptul și Emiratele Arabe Unite au susținut oficial negocierile, dar procesul actual ar putea duce la calmare fără a rezolva complet diferențele de bază. Acordul final va fi probabil un document comun, a declarat o a doua sursă pentru AFP, poate o nouă versiune a acordului de la Riad din 2014 dintre Qatar și statele din Golf,  adică un pact secret al neamestecului în afacerile interne. Potrivit unui diplomat occidental din regiune, mediatorii kuweitieni se străduiesc să implice în mod direct cei trei lideri principali: prințul moștenitor din Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman(MBS) și emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani. Toate privirile vor fi îndreptate către următorul summit al Consiliului de Cooperare al Golfului, programat pentru sfârșitul anului. Nivelul de reprezentare al Qatarului, cu o posibilă prezență a emirului, va fi un bun indicator al situației. În ciuda dorinței comune de reconciliere, neîncrederea dintre părți rămâne profundă și „va fi nevoie de mult timp și efort” pentru a restabili legăturile, crede cercetătorul Kristian Ulrichsen, specialist în Golf la Rice University din Statele Unite.

author avatar
Radu Jacotă
410 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...