AcasăȘTIRI EXTERNEMişcarea de ultimă oră pe care a făcut-o Rusia în Republica Moldova....

Mişcarea de ultimă oră pe care a făcut-o Rusia în Republica Moldova. Ce s-a descoperit pe acoperișul Ambasadei

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a anunţat că va înceta temporar să ofere programări pentru chestiuni consulare, în ceea ce oficialii moldoveni spun că este o situaţie legată de ordinul autorităţilor ţării de a reduce personalul diplomatic al Moscovei.

Un comunicat transmis sâmbătă seară de ambasadă anunţă că programările consulare vor fi suspendate începând cu data de 5 august „din motive tehnice”.

Antene de spionaj pe acoperiş

Decizia vine după ce presa a relatat că pe acoperișul ambasadei sunt zeci de antene folosite la interceptări și spionaj. Guvernul prooccidental al Republicii Moldova a arătat că o astfel de măsură va stabili paritatea cu ambasada Moldovei la Moscova.

„Ei nu sunt declaraţi persona non grata. Pur şi simplu li se cere să plece pentru a stabili paritatea”, a declarat reporterilor Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe de la Chişinău.

Activitatea se concentra pe Transnistria

O mare parte din activitatea consulară a ambasadei ruse în Republica Moldova se referă la enclava separatistă pro-rusă din Transnistria, care s-a desprins din Moldova înainte de prăbuşirea regimului sovietic şi unde trăiesc 200.000 de posesori de paşapoarte ruseşti.

Personalul ambasadei putea anterior să se deplaseze în Transnistrtia pentru a se ocupa de afacerile consulare, dar autorităţile din regiunea separatistă spun că reducerile de personal vor face ca acest aranjament să fie mult mai dificil.

author avatar
Andrei Ștefan