AcasăȘTIRI EXTERNEMinoritățile „persecutate” dau foc la biserici

Minoritățile „persecutate” dau foc la biserici

Minoritățile „persecutate” dau foc la biserici/ Foto: Facebook

Două biserici catolice instalate în teritoriile indigene din Columbia Britanică au fost distruse în noaptea de duminică spre luni, 21 iunie, în timpul unor incendii „suspecte”, a anunțat luni poliția federală canadiană, care a lansat o anchetă. 

Pompierii au intervenit la un prim incendiu la ora 1:22 dimineața, la rezervația indigenilor din Penticton. Al doilea incendiu a izbucnit la scurt timp, în jurul orei 3:10, în municipalitatea din Oliver, în apropierea frontierei CanadaSUA. Ambele lăcașuri au fost făcute scrum.

„Cele două biserici au fost distruse de incendiu, iar poliția consideră că aceste incendii sunt suspecte de a fi declanșate cu mână criminală” a declarat Jandarmeria Regală din Canada (GRC, poliția federală) într-un comunicat.

Aceste două incendii vin la câteva săptămâni după descoperirea rămășițelor a 215 de copii lângă un fost internat condus de Biserica Catolică din Kamloops, în această provincie din vestul Canadei.

Această descoperire a reaprins apelurile adresate Papei și Bisericii să-și ceară scuze pentru abuzurile și violențele suferite de elevi la aceste școli-internat, unde au fost recrutați cu forța pentru a fi asimilați în „cultura dominantă”, scrie Le Monde.

La lumina flăcărilor, umbrele trecutului

„Suntem sensibili la evenimentele recente, dar nu vom specula cu privire la motivele” din spatele acestor atacuri, a declarat sergentul Jason Bayda, purtător de cuvânt al GRC, citat în comunicatul de presă.

Șeful pompierilor voluntari Oliver, Bob Graham, la rândul său, a estimat pentru postul CBC că s-a folosit un „accelerator” în incendiul de la biserica din această zonă. Poliția spune că nu a reținut deocamdată un suspect, dar a făcut un apel la martori.

Aproximativ 150.000 de copii nativi americani, metiși și inuiți au fost recrutați cu forța până în anii 1990 în 139 de școli-internat din toată țara, unde au fost separați de familii, limbă și cultură. Mulți dintre ei au fost supuși unor rele tratamente sau abuzuri sexuale și peste 4.000 au murit acolo, potrivit unei comisii de anchetă care a concluzionat că a avut loc un adevărat „genocid cultural” comis din partea autorităților canadiene.

author avatar
Tudor Borcea
865 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger