AcasăȘTIRI EXTERNEMinistrul de Externe al Indiei pulverizează UE! Declarații despre cum se face...

Ministrul de Externe al Indiei pulverizează UE! Declarații despre cum se face azi politica

Ministrul de Externe al Indiei pulverizeaza UE! Declarații despre cum se face azi politica

Ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar, a declarat că India nu va sta deoparte, „pe gard”, și că are dreptul de a-și alege propria opțiune de politică externă în loc să se alinieze de partea altor țări.

Jaishankar, a declarat că politica externă a Indiei nu este inactivă doar pentru că politica sa ar putea să nu se potrivească altor țări. „Nu stau pe gard doar pentru că nu sunt de acord cu tine. Înseamnă că stau pe terenul meu”, a declarat ministrul de externe în timp ce participa la o reuniune organizată de think-tank-ul GLOBESEC („Taking Friendship to the Next Level: Allies in the Indo-Pacific”).

„Problema Europei nu este problema lumii”

Declarația a fost făcută în momentul în care ministrul de Externe a fost întrebat despre poziția New Delhi cu privire la războiul actual dintre Rusia și Ucraina și dacă India își poate permite să stea deoparte, în calitate de lider mondial emergent.

„Această idee că eu fac o tranzacție, că vin într-un conflict pentru că va ajuta în conflictul 2- nu așa funcționează lumea. Multe dintre problemele noastre din China nu au nimic de-a face cu Ucraina, Rusia. Ele sunt anterioare”, a declarat Jaishankar, întrebat dacă India așteaptă ajutor global în situația sa cu China, scrie Hindustan Times.

Europa trebuie să iasă din mentalitatea că problema Europei este problema lumii, dar problema lumii nu este problema Europei

Există o mulțime de probleme despre care Europa nu a vorbit, a spus Jaishankar. „Europa trebuie să iasă din mentalitatea că problema Europei este problema lumii, dar problema lumii nu este problema Europei”, a declarat ministrul de Externe.

El a adăugat: „Astăzi se fac legături între China și India și ceea ce se întâmplă în Ucraina. Însă ceea ce s-a întâmplat între China și India a fost cu mult înainte de Ucraina. Nu consider că acesta este un argument inteligent”. Toate marile provocări cu care se confruntă lumea de astăzi au soluții care vin, într-un fel sau altul, din India, a declarat Jaishankar.

Cumpărarea de gaz rusesc nu finanțează războiul? Doar banii indieni și petrolul rusesc care ajunge în India finanțează războiul și nu gazul rusesc care ajunge în Europa?

Întrebat dacă, cumpărând petrol rusesc, India nu finanțează războiul în curs, Jaishankar a spus: „Nu vreau să sune argumentativ. Dar atunci, cumpărarea de gaz rusesc nu finanțează războiul? Doar banii indieni și petrolul rusesc care ajunge în India finanțează războiul și nu gazul rusesc care ajunge în Europa? Haideți să fim un pic mai imparțiali”.

„Încetarea imediată a ostilităților în Ucraina”

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist privind faptul că India „ignoră” războiul dintre Rusia și Ucraina, Jaishankar a declarat că India a condamnat masacrul din Bucea și a cerut o anchetă.

„În ceea ce privește ceea ce se întâmplă cu conflictul din Ucraina, poziția noastră este foarte clară: suntem în favoarea unei încetări imediate a ostilităților. Nu este vorba că am ignorat-o, decât dacă numiți apelurile telefonice către Vladimir Putin și Volodimir Zelenski drept ignorare a ceva”.

India nu acceptă „construcția” conform căreia trebuie să se plaseze de partea unei axe de putere, iar dacă nu se plasează de partea unei tabere, va fi considerată automat ca aparținând celeilalte tabere, a declarat Jaishankar. „Suntem o cincime din populația lumii. Suntem ceea ce astăzi este a cincea sau a șasea economie din lume. Uitați de partea cu istoria și civilizația; toată lumea știe asta. Consider că am dreptul să am propria mea parte. Am dreptul de a-mi cântări propriile interese și de a face propriile alegeri. Alegerile mele nu vor fi cinice și tranzacționale. Ele vor fi un echilibru între valorile și interesele mele. Nu există nicio țară în lume care să nu țină cont de interesele sale”, a declarat Jaishankar.

„Lumea nu poate rămâne eurocentrică”

„Se întâmplă multe lucruri în afara Europei. Avem, în parte din cauza schimbărilor climatice, o mulțime de răspunsuri umanitare, de dezastre naturale în partea noastră de lume astăzi. O mulțime de oameni se uită la noi pentru a ne ajuta (…) Așadar, lumea se schimbă și apar noi actori; apar noi capacități. Dar trebuie să apară și o nouă agendă. Lumea nu mai poate fi atât de eurocentrică precum era în trecut”, a declarat Jaishankar.

Cu cine va juca India: Europa-SUA sau Rusia-China?

„Ei nu sunt excluzători, dar noi suntem o democrație, o economie de piață, o societate pluralistă. Avem legi și contracte. Avem poziții în ceea ce privește dreptul internațional. Cred că acest lucru ar trebui să vă ofere o parte echitabilă a răspunsului”, a declarat Jaishankar referindu-se la alianța QUAD.

author avatar
Tudor Borcea