AcasăȘTIRI EXTERNEMinistrul britanic al Apărării, anunţ despre război în Europa, ce implică Rusia,...

Ministrul britanic al Apărării, anunţ despre război în Europa, ce implică Rusia, China, Coreea de Nord și Iran. Cum reacţionează NATO?

Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că lumea a trecut la o fază „prebelică” pe măsură ce conflictele globale se intensifică și a îndemnat aliații din NATO să își mărească cheltuielile pentru apărare pentru a atinge obiectivul alianței de 2% din produsul intern brut.

Oficialul a zis că adversarii Occidentului se înarmează pe ei înșiși și pe cei care îi reprezintă, ceea ce duce la o lume „mult mai periculoasă”, după atacurile aeriene de vineri ale Statelor Unite și Marii Britanii asupra rebelilor Houthis susținuți de Iran în Yemen.

Război peste 5 ani?

Ministrul britanic spune că multe confruntări între state ostile și Occidentul sunt posibile – „Rusia și-a parcat deja tancurile în Ucraina”; Coreea de Nord livrează rachete la Moscova; Iranul poartă războaie prin interpuși, iar China așteaptă să vadă dacă Vestul va continua să susțină Ucraina în contextul alegerii unui președinte anti-Beijing la Taipei.

„Peste 5 ani, am putea avea în față mai multe teatre de operațiuni care implică Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Întrebați-vă – uitându-vă la conflictele de astăzi din întreaga lume – este mai probabil ca numărul acestora să crească sau să se reducă?

Bănuiesc că știm cu toții răspunsul – este probabil să crească. Dacă punem totul cap la cap, aceste amenințări combinate riscă să destrame ordinea internațională bazată pe reguli, stabilită pentru a menține pacea după cel de-al Doilea Război Mondial.

Lumea de astăzi este, din păcate, mult mai periculoasă” a adăugat ministrul Shapps.

NATO se înarmează şi mai mult

În timp ce se pregătea să anunțe cea mai mare mobilizare terestră a Marii Britanii la NATO din ultimii 40 de ani, ministrul Shapps a declarat că cheltuielile pentru apărare vor continua să crească.

El va anunța desfășurarea a 20.000 de militari în Europa de Est în cadrul unor exerciții coordonate după extinderea NATO de anul trecut, avertizând că „dividendele păcii” de după Războiul Rece s-au terminat.

Deși au existat îngrijorări cu privire la riscul ca Marea Britanie și SUA să fie antrenate într-un conflict regional mai amplu, Shapps a susținut: „Nu avem niciun interes să intrăm într-o abordare extinsă în Marea Roșie, vrem pur și simplu ca transportul maritim internațional să poată circula”.

author avatar
Andrei Ștefan
619 afisari

4 COMENTARII

  1. Englezule, lasa tata ca te bati tu cu rusul! Noi ridicam steagul alb si e treaba ta cu rusul. Voi ati pradat totul in Romania cu ajutorul tradatorilor si acum brusc vreti s-o aparam noi.
    Iesi pe interval cu rusul si sa te vedem cum te descurci la parte in parte. Ca am tot citit in presa ce tari sunteti voi pe zmardoiala. Pe la noi prin Romania am mai vazut din astia care sunt tari in gura, maca, maca si dupa prima bucata dorm ca Mircea Badea.

  2. ENGLEZII s-au lipit de americani fiinca in UE trebuiau sa asculte de MERKEL !,iar Merkel nu voia sa semneze pactul TTIP ala cu trecerea in stare de vasalitate a UE fata de America !.
    Azi englezul face lobby pentru cresterea bugetului pentru inarmare la 2% , asta va aduce comenzi pentru industria de armament americana si nu numai , iar ca motivatie a cresterii bugetului a bagat o soparla cu VEZI VIITOARELE VISE RAZBOINICE ALE RUSIEI !!.
    VOI ENGLEZII NE-ATI VANDUT RUSILOR LA IALTA !!,la schimb cu Grecia ca sa aveti baze militare in Grecia si sa puteti controla Orientul Mijlociu !,de ce sa mergem alaturi de voi ?,vreti sa ne mai vindeti inca odata ?.

    • Anglia a pradat toata lumea cunoscuta, din Europa pana in China si India, Africa si chiar si pe americani, inainte sa fie asa de buni prieteni. Daca au chef de bataie sa se bata ei singuri, cand or ajunge rusnacii sa ii atace (adica niciodata). Iar noi trebuie sa facem la fel, nu sa atacam noi primii pt interesele imbuibatilor din Occident.

  3. Tarile vestice, mai ales Germania uita ca Rusia are mii de focoase nucleare. Crede Germenia ca risii vor mai tolera un nou Leningrad, Stalingrad, o noua invazie pana la 30 de Km de Moscova ? Germania va fi pulverizata nuclear, de aceasta data definitiv, in primele zile ale invaziei daca se mai apropie de Rusia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger