AcasăȘTIRI EXTERNEMinisterul rus al Apărării anunță prima unitate complet robotizată. Complexul „Uran-9”

Ministerul rus al Apărării anunță prima unitate complet robotizată. Complexul „Uran-9”

Ministerul rus al Apărării anunță prima unitate complet robotizată. Complexul „Uran-9”

În timp ce în Occident se fac experimente pentru a vedea cum pot fi integrați roboții în operațiunile militare de la sol, Moscova a confirmat intenția sa de a crea o primă unitate complet robotizată.

Anunțul a fost făcut în timpul unei vizite a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Compania de Producție și Tehnologie nr.766, lângă Moscova.

Această nouă unitate va fi echipată inițial cu „cinci complexe robotice Uran-9, adică douăzeci de vehicule de luptă”, știind că un sistem constă dintr-o stație de control și patru vehicule.

Doctrine și formarea operatorilor

Înainte de toate, unitatea va avea o vocație „experimentală”, adică va fi responsabilă de dezvoltarea doctrinelor pentru utilizarea acestor roboți și de formarea viitorilor lor operatori.

Cu toate acestea, acest anunț nu este o surpriză. În decembrie 2020, generalul Oleg Salyukov, șeful de stat major al forțelor terestre rusești, a indicat pentru ziarul Krasnaya Zverda că „testele de stat ale vehiculului de luptă Uran-9 vor fi în curând încheiate” și că „se desfășoară lucrări pentru dezvoltarea vehiculelor de luptă grele fără pilot cu scopul de a dota cu ele unități „avansate”. ”

Testat în Siria

Cântărind 12 tone și montat pe un șasiu cu șenile, robotul Uran-9 a fost testat în timpul operațiunilor efectuate de forțele Rusiei în Siria. Ceea ce „a surprins pe toată lumea”, a mărturisit fostul general Charles Beaudouin, pe atunci responsabil cu planurile și programele personalului armatei franceze, în timpul unei audieri parlamentare din mai 2018.

Propulsat de un motor de 400 de cai putere, Uran-9 poate fi înarmat cu rachete antitanc Ataka, aruncatoare de flăcări Shmel-M, un tun de calibrul 30 mm și o mitralieră de calibrul 7,62 mm.

Capabil să funcționeze în regim autonom (dar deschiderea focului trebuie decisă de operatorul său), Uran-9 este controlat de la o distanță de până la 3 km datorită semnalelor radio criptate.

Probleme pe teren

În Siria, testele lui Uran-9 nu au fost întotdeauna satisfăcătoare. S-a raportat că robotul tinde să piardă contactul cu stația sa de control, în special în zonele urbane, unde semnalele radio sunt susceptibile să fie perturbate, scrie Opex 360.

Sistemul său de comandă a tirului de la distanță ar fi suferit și unele defecțiuni. Mai mult, neputând trage în mișcare, el a apărut ca vulnerabil înainte de a se angaja asupra unei ținte, deoarece trebuie să se oprească înainte de a deschide focul. Fără îndoială, toate aceste probleme au fost rezolvate de atunci, apreciază observatorii.

 

author avatar
Tudor Borcea
354 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger