Cauta

Minireactoarele nucleare promise de americani, folosite de ruși încă de pe vremea lui Nikita Hrușciov!

Cu ocazia summit-ului climatic de la Glasgow, Joe Biden l-a fentat încă o dată pe Klaus Iohannis, promițându-i liderului de la București câte-n lună și în stele, numai ridicarea vizelor pentru români nu. Printre gogoșile înfulecate de sas, și aceea cu tehnologia inovatoare pe care americanii vor să o aducă în țara noastră, o balivernă pe care „Sleepy Joe” a scăpat-o pesemne după ce a citit un articol în New York Times. În realitate, tehnologia minireactoarelor nucleare nu este nici inovatoare și nici a americanilor, a fost testată cu succes mai întâi de URSS, iar azi rușii o folosesc pentru a încălzi orașele din Siberia.

Când s-a întors în România, delegația care l-a însoțit pe Klaus Iohannis a avut grijă să verse în spațiul public ode aduse președintelui. Iar balivernele lui Biden au fost prezentate ca (încă) un succes înregistrat de administrația de la Cotroceni. Dar nici pe departe să fie așa, iar pentru români mai importante ar fi fost niște investiții directe și punctuale sau măcar ridicarea vizei de intrare în State, un vis pe care îl așteptăm de câteva decenii.

Putin încălzește Siberia cu energie nucleară

În orașul siberian Pevek, oamenii se bucură de apă fierbinte, aburită și din abundență. Căldura de care au parte locuitorii este produsul unei reacții atomice, fiind pompată dintr-un reactor nuclear direct în case.

Încălzirea rezidențială nucleară nu este un vis, deși în România poate nu s-a pomenit de așa ceva. Rușii, însă, se bucură de ceva vreme.

Sursa nu este un reactor nuclear tipic, cu uriașe turnuri de răcire. Aici vorbim despre prima generație de centrale nucleare de mici dimensiuni, mai versatile, în cazul de față instalațiile fiind amplasate la bordul unei barje care plutește în apropiere de Pevek, în Oceanul Arctic.

Pe când liderii lumii vorbeau în Scoția despre modalități de atenuare a schimbărilor climatice, Vladimir Putin a venit la Glasgow cu oferta încălzirilor rezidențiale nucleare, prezentate ca o soluție potențială pentru problemele curente ale societății. Liderul de la Kremlin știe că Rusia are un avantaj competitiv în piață, dat fiind faptul că deja folosește această tehnologie.

De altfel, la summit-ul climatic s-au arătat interesate de „mapa” lui Putin mai multe cmpanii din Statele Unite, China și Franța. Jacopo Buongiorno, profesor de științe nucleare și inginerie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a declarat că încălzirea rezidențială nucleară „este ceva foarte interesant”. El deja vede o întrebuințare mai largă a tehnologiei, care ar putea fi folosită pentru încălzirea serelor sau la furnizarea căldurii în scopuri industriale. „E clar că, prin noua abordare a tehnologiei nucleare, rușii sunt mult înaintea tuturor”, a mai spus prof. Buongiorno.

Cum funcționează și cine este interesat de proiect

Încălzirea rezidențială cu energie nucleară este distinctă de centralele clasice, de tipul celor care folosesc energie electrică generată din surse nucleare. „Dușul nuclear”, folosit în mai multe orașe din Siberia, nu doar în Pevek, circulă apa între o centrală electrică și casele rezidențiale, transferând căldura direct de la fisiunea atomilor de uraniu în reședințe.

În plus, încălzirea locuințelor cu ajutorul energiei nucleare are și beneficii pentru mediu. În primul rând, evită irosirea căldurii care, de obicei, este ventilată ca abur prin turnurile conice de răcire ale centralelor nucleare; acum, această căldură este captată și utilizată în încălzirea rezidențială.

Rusia este pionierul dezvoltării micilor reactoare nucleare civile, dar deja alte mari puteri vin din urmă. În octombrie, Emmanuel Macron a propus extinderea sectorului nuclear al Franței, cerând rezultate imediate pe cercetarea reactoarelor de mici dimensiuni. Macron vede asta ca o soluție la schimbările climatice din viitor. Și China construiește mici reactoare plutitoare, modelate pe designul rusesc. În fine, în America se știe că giganți energetici, inclusiv General Electric și Westinghouse, dețin câteva modele de mici centrale nucleare, ce vor fi pregătite pentru testare începând cu 2023.

Americanii ne promit ce rușii testează din anii ‘60

Rușii au o istorie lungă în folosirea tehnologiilor nucleare pentru aplicații civile. De exemplu, încă de pe vremea URSS se folosea detonarea bombelor atomice în minerit și pentru a săpa canale de irigare. Iar flota de spărgătoare de gheață a Federației Ruse este alimentată în prezent cu energie nucleară civilă.

Pe vremea lui Nikita Hrușciov au început cercetările cu privire la încălzirea rezidențială nucleară. Cu 60 de ani în urmă, inginerii ruși au conectat un reactor folosit pentru a crea plutoniu la casele din apropiere, folosind aburul degajat pentru încălzirea locuințelor.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version