AcasăȘTIRI EXTERNEMinireactoarele nucleare promise de americani, folosite de ruși încă de pe vremea...

Minireactoarele nucleare promise de americani, folosite de ruși încă de pe vremea lui Nikita Hrușciov!

Cu ocazia summit-ului climatic de la Glasgow, Joe Biden l-a fentat încă o dată pe Klaus Iohannis, promițându-i liderului de la București câte-n lună și în stele, numai ridicarea vizelor pentru români nu. Printre gogoșile înfulecate de sas, și aceea cu tehnologia inovatoare pe care americanii vor să o aducă în țara noastră, o balivernă pe care „Sleepy Joe” a scăpat-o pesemne după ce a citit un articol în New York Times. În realitate, tehnologia minireactoarelor nucleare nu este nici inovatoare și nici a americanilor, a fost testată cu succes mai întâi de URSS, iar azi rușii o folosesc pentru a încălzi orașele din Siberia.

Când s-a întors în România, delegația care l-a însoțit pe Klaus Iohannis a avut grijă să verse în spațiul public ode aduse președintelui. Iar balivernele lui Biden au fost prezentate ca (încă) un succes înregistrat de administrația de la Cotroceni. Dar nici pe departe să fie așa, iar pentru români mai importante ar fi fost niște investiții directe și punctuale sau măcar ridicarea vizei de intrare în State, un vis pe care îl așteptăm de câteva decenii.

Putin încălzește Siberia cu energie nucleară

În orașul siberian Pevek, oamenii se bucură de apă fierbinte, aburită și din abundență. Căldura de care au parte locuitorii este produsul unei reacții atomice, fiind pompată dintr-un reactor nuclear direct în case.

Încălzirea rezidențială nucleară nu este un vis, deși în România poate nu s-a pomenit de așa ceva. Rușii, însă, se bucură de ceva vreme.

Sursa nu este un reactor nuclear tipic, cu uriașe turnuri de răcire. Aici vorbim despre prima generație de centrale nucleare de mici dimensiuni, mai versatile, în cazul de față instalațiile fiind amplasate la bordul unei barje care plutește în apropiere de Pevek, în Oceanul Arctic.

Pe când liderii lumii vorbeau în Scoția despre modalități de atenuare a schimbărilor climatice, Vladimir Putin a venit la Glasgow cu oferta încălzirilor rezidențiale nucleare, prezentate ca o soluție potențială pentru problemele curente ale societății. Liderul de la Kremlin știe că Rusia are un avantaj competitiv în piață, dat fiind faptul că deja folosește această tehnologie.

De altfel, la summit-ul climatic s-au arătat interesate de „mapa” lui Putin mai multe cmpanii din Statele Unite, China și Franța. Jacopo Buongiorno, profesor de științe nucleare și inginerie la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a declarat că încălzirea rezidențială nucleară „este ceva foarte interesant”. El deja vede o întrebuințare mai largă a tehnologiei, care ar putea fi folosită pentru încălzirea serelor sau la furnizarea căldurii în scopuri industriale. „E clar că, prin noua abordare a tehnologiei nucleare, rușii sunt mult înaintea tuturor”, a mai spus prof. Buongiorno.

Cum funcționează și cine este interesat de proiect

Încălzirea rezidențială cu energie nucleară este distinctă de centralele clasice, de tipul celor care folosesc energie electrică generată din surse nucleare. „Dușul nuclear”, folosit în mai multe orașe din Siberia, nu doar în Pevek, circulă apa între o centrală electrică și casele rezidențiale, transferând căldura direct de la fisiunea atomilor de uraniu în reședințe.

În plus, încălzirea locuințelor cu ajutorul energiei nucleare are și beneficii pentru mediu. În primul rând, evită irosirea căldurii care, de obicei, este ventilată ca abur prin turnurile conice de răcire ale centralelor nucleare; acum, această căldură este captată și utilizată în încălzirea rezidențială.

Rusia este pionierul dezvoltării micilor reactoare nucleare civile, dar deja alte mari puteri vin din urmă. În octombrie, Emmanuel Macron a propus extinderea sectorului nuclear al Franței, cerând rezultate imediate pe cercetarea reactoarelor de mici dimensiuni. Macron vede asta ca o soluție la schimbările climatice din viitor. Și China construiește mici reactoare plutitoare, modelate pe designul rusesc. În fine, în America se știe că giganți energetici, inclusiv General Electric și Westinghouse, dețin câteva modele de mici centrale nucleare, ce vor fi pregătite pentru testare începând cu 2023.

Americanii ne promit ce rușii testează din anii ‘60

Rușii au o istorie lungă în folosirea tehnologiilor nucleare pentru aplicații civile. De exemplu, încă de pe vremea URSS se folosea detonarea bombelor atomice în minerit și pentru a săpa canale de irigare. Iar flota de spărgătoare de gheață a Federației Ruse este alimentată în prezent cu energie nucleară civilă.

Pe vremea lui Nikita Hrușciov au început cercetările cu privire la încălzirea rezidențială nucleară. Cu 60 de ani în urmă, inginerii ruși au conectat un reactor folosit pentru a crea plutoniu la casele din apropiere, folosind aburul degajat pentru încălzirea locuințelor.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.933 afisari

10 COMENTARII

  1. Nici americanii si nici nemtii nu mai sunt ce au fost!!! Noi avem scuza ca suntem mici si pe felia noastra obisnuiti decat sa dam si sa inghitim toate gogosile lor dar astia toti mari invartitori de doctrine niste fakeuri!!!

  2. CACIALMALELE LUI BIDEN INGHITITE DE JOHANIS PE BANII ROMANILOR !.
    IN ROMANIA DEBITELE RAURILOR MARI SCAD PINA LA 25-30% ,CU CE INTERVII ?,UNDE LE PLASEZI ?,IN BARAJELE ,ACUMULARILE DE APA PENTRU ORASE ?.
    UN CAZ SIGUR DE BALACEANCA .

  3. ma miram si eu sa faci un geseft cu americanii . ei iti livreaza garagara ca te apara de un inamic nevazut si nestiut , in schimbul unor miliarde cash , Bechtel , sapca lui johanis etc . tin minte ca la niste inundatii prin 2000 sua prin ambasada a dat ajutor mai putin ca gigi becali .

  4. de ce plm nici ceasca nu a facut ba desteptilor reactoare cu rusii ? cernobil a fost la americani ? „partiotii” bolsevici lasati-o mai usurel cu putinismele ….nu va da putin deca la mxxe , asa cum a facut si stalin cu slugile din anii 40…dupa taranisti si liberali, si-a ars propriile slugi….nici lui putinn nu-i plac lingaii tache….pe bani sau voluntari…sincer la voi eu cred ca e doar prostie ….dar nici asta nu are vreo valoare pe termen lung

  5. Si daca le-ar da rusii pe gratis, cotroceanul vremelnic nu le-ar lua, deoarece nu au iz occidental… Intre a vizita USA si a vizita Siberia, ca sa-ti dai cat de cat seama de ce cumperi, ce ai alege ??? Deci, nu ca miroase urat. Cam asa-i mirosea si PSD-ul mai ieri si azi e „scufundat” pana-n buza.

  6. NuScale SMR Power – Oregon -SUA , CEO NuScale = John Hopkins , Actionar majoritar NuScale = Conglomeratul industrial Fluor Corp . 12 module a 60 megawati = 720 de megawati . Un reactor de la Cernavoda are o putere de 700 de megawati . Minireactoarele nucleare NuScale au un design aprobat in 2020 in SUA avand la baza o tehnologie care se bazeaza pe ce se intampla in submarinele nucleare . Reactoarele mici modulare vor fi amplasate in Romania in 2028 . Reactoarele mici modulare vor fi amplasate in Romania in 2028 . Mini-reactoarele nucleare dezvoltate de compania NuScale POT INLOCUI TERMOCENTRALELE PE CARBUNE ( 7 pe teritoriul Romaniei ) , la care Romania s-a angajat sa renunte treptat . Daca nu mai ai termocentrale pe carbune , care e solutia , nu-ti trebuie inlocuitor , ce pui in locul acestora ? Nu conteaza ca in Siberia functioneaza si acum mini-reactoare de pe vremea lui Hrusciov , conteaza ca solutia este viabila si fiecare stat se gospodareste cum crede de cuviinta pentru asigurarea suportului energetic .

  7. National .ro , azi , articol de Andreea Vlad : ” Rolls Royce a primit finantare sa construiasca mini-reactoare nucleare in Marea Britanie . Jumatate din fonduri a venit de la guvern „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger