AcasăȘTIRI EXTERNEMilitarizarea masivă a Japoniei. Poporul se întoarce împotriva guvernului de la Tokyo

Militarizarea masivă a Japoniei. Poporul se întoarce împotriva guvernului de la Tokyo

Militarizarea masivă a Japoniei. Poporul se întoarce împotriva guvernului de la Tokyo / Foto: printscreen

Majoritatea japonezilor nu susțin creșterea taxelor pentru a finanța extinderea armatei, potrivit unui sondaj realizat de agenția de știri Kyodo, după ce guvernul a anunțat cea mai mare consolidare militară a Japoniei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

 

Japonia a anunțat vineri un plan de cheltuieli militare în valoare de 320 de miliarde de dolari pentru a cumpăra rachete capabile să lovească China și pentru a pregăti țara pentru orice conflict prelungit.

65% dezaprobă creșterea cheltuielilor militare

Aceasta, în timp ce testele cu rachete efectuate de Coreea de Nord, țară vecină, pretențiile Chinei asupra Taiwanului și războiul început în Ucraina de Rusia, vecinul occidental al Japoniei, alimentează teama de război.

Primul ministrul Fumio Kishida a declarat luna aceasta că guvernul său nu va majora taxele pentru următorul an fiscal care începe la 1 aprilie, dar le va crește în etape până în anul fiscal 2027 pentru a asigura finanțarea pentru a mări bugetul apărării.

El a declarat că Japonia se află într-un „moment de cotitură în istorie” și că extinderea militară prin reducerea costurilor și creșterea taxelor este „răspunsul meu la diferitele provocări de securitate cu care ne confruntăm”, informează U.S.News.

Aproape 65% dintre respondenții la sondajul realizat de Kyodo s-au opus majorării taxelor pentru cheltuielile militare, în timp ce 87% au declarat că explicația lui Kishida privind necesitatea de a crește taxele a fost insuficientă.

De asemenea, sondajul a arătat că sprijinul pentru administrația Kishida a rămas neschimbat față de luna precedentă, la 33,1%, cel mai slab de când a fost lansat în octombrie anul trecut.

Planul de impozitare pe cinci ani al guvernului, cândva de neconceput în Japonia pacifistă, ar face ca țara să devină al treilea cel mai mare cheltuitor militar din lume, după Statele Unite și China, pe baza bugetelor actuale.

author avatar
Tudor Borcea