AcasăȘTIRI EXTERNEMilitari formați de UE în Africa, sub comanda grupului Wagner

Militari formați de UE în Africa, sub comanda grupului Wagner

Militari formați de UE în Africa, sub comanda grupului Wagner

În Republica Centrafricană, un batalion format de UE se află sub controlul grupului Wagner. Informația apare într-un raport al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), în momentul în care Bruxelles-ul studiază sancțiuni împotriva grupului de mercenari ruși apropiat de Kremlin.

În timp ce Uniunea Europeană a anunțat pe 15 noiembrie studiul sancțiunilor împotriva grupului privat Wagner pentru „eventuale””activități în Mali, noi dezvăluiri din partea serviciilor diplomatice europene evocă trecerea a cel puțin unui batalion al Republicii Centrafricane (RCA) sub controlul direct al acestei companii rusești de mercenari, cunoscută ca fiind apropiată de Kremlin.

Sute de mercenari în Republica Centrafricană

EUobserver afirmă, luni, 29 noiembrie, pe baza unui raport întocmit în urmă cu două săptămâni de către Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), că grupul Wagner conduce acum aceste trupe antrenate de europeni, în cadrul misiunii EUTM RCA.

Lansată în 2016 și prelungită până în septembrie 2022, această misiune de instruire a forțelor de securitate implică aproximativ 365 de persoane și are un buget anual de aproximativ 17 milioane de euro.

O misiune civilă de consiliere, EUAM RCA (71 de persoane și un buget anual de 11,2 milioane EUR), completează acțiunea UE în Republica Centrafricană. MINUSCA, o misiune ONU de menținere a păcii, reunește încă aproape 15.000 de oameni.

Grupul Wagner, denumit RU/WG de către raportorii europeni, ar avea „câteva sute” de membri în Republica Centrafricană, în timp ce 2.600 de „militari” ruși ar fi prezenți în această țară.

Luptând cu rebeliunea armată, ostilă regimului președintelui Faustin-Archange Touadéra, Wagner ar viza mai ales o preluare de către Rusia a resurselor minerale din vestul și centrul țării, se arată în raportul SEAE.

„Modelul actual de desfășurare a activelor WG acoperă toate părțile vitale din vestul și centrul RCA, cu prioritate zonele miniere importante din punct de vedere economic, pentru a asigura investițiile WG prin compania de investiții Lobaye”, a spus serviciul extern al UE.

În est, forțele rusești sunt desfășurate de ceva timp în zone naturale protejate, dar serviciul european se întreabă despre scopul lor exact, scrie Le Monde.

Asasinate, violuri și tortură

Autorii documentului afirmă că majoritatea trupelor centrafricane prezente pe teren se află la ora actuală „sub comanda directă sau supervizarea mercenarilor Wagner Group. Aceștia exercită „o influență puternică asupra comandamentului forțelor armate centeafricane și a altor instituții guvernamentale”.

Batalionul teritorial de infanterie 7, format de UE, s-ar afla el însuși în totalitate sub controlul grupării, potrivit serviciului diplomatic – care remarcă și legăturile strânse dintre o parte din statul major al armatelor centrafricane și oficialii ruși.

Iar forțele centrafricane conduse de Rusia au fost acuzate de „ucideri arbitrare, violuri, tortură, colectarea de taxe ilegale și confiscarea bunurilor”, a avertizat UE.

„Încălcările grave ale drepturilor omului de către mercenarii RU” ar putea „agrava violarea drepturilor fundamentale ale populației RCA și cu unitățile armatei centrafricane desfășurate pe teren ar putea duce la o instabilitate suplimentară”, se arată în raportul divulgat.

Legăturile insuficiente cu trupele și controalele asupra acestora sunt „exploatate în mod regulat de mercenari, care, prin urmare, folosesc unitățile desfășurate în avantajul lor”, continuă documentul.

author avatar
Tudor Borcea
478 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ne place sa ii acuzam pe altii….dar hai sa vedem ca de aceleasi acuzatii au avut parte si mercenarii de la Blackwater ai americanilor folositi in Afghanistan si Irak.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger