AcasăȘTIRI EXTERNEMilioane de șomeri: redresarea pieței muncii mai are de așteptat

Milioane de șomeri: redresarea pieței muncii mai are de așteptat

Piaţa mondială a forţei de muncă va avea nevoie de mai mult timp să se redreseze faţă de estimările anterioare: șomajul va rămâne peste nivelul de dinaintea pandemiei cel puţin până în 2023, din cauza incertitudinilor privind evoluţia şi durata crizei sănătății, se arată în raportul Organizației Internaționale a Muncii.

Agenția ONU prognozează că în acest an vor fi echivalentul a aproximativ 52 de milioane mai puţine locuri de muncă, faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, aproape dublu faţă de estimarea precedentă, din iunie 2021.

Problemele vor continua până în 2023, când vor exista în continuare cu aproximativ 27 de milioane de locuri de muncă mai puține, susţine OIM, care avertizează asupra redresării „lente şi nesigure”, în raportul World Employment and Social Outlook.

„Perspectivele pieţei muncii la nivel global s-au deteriorat de la precedentele previziuni ale OIM, o revenire la performanţa de dinaintea pandemiei va rămâne evazivă pentru cea mai mare parte a lumii în următorii ani”, se arată în raport.

Directorul general Guy Ryder a precizat pentru Reuters că există nenumăraţi factori care au determinat revizuirea datelor, „în special continuarea pandemiei şi variantele sale, mai ales Omicron”.

În ansamblu, OIM estimează că aproximativ 207 milioane de oameni vor fi șomeri în 2022, dar impactul  va fi “semnificativ mai mare” deoarece mulţi angajați au părăsit piaţa muncii şi încă nu au revenit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor