AcasăȘTIRI EXTERNEMiliarde de dolari curg în Arabia Saudită. Și nu e vorba doar...

Miliarde de dolari curg în Arabia Saudită. Și nu e vorba doar de petrol

Cele peste 300 de apartamente din noul complex din Riyadh al lui Abdulsalam Almajed s-au vândut în doar o lună pe bani lichizi, fără ca acesta să fie nevoit să facă reclamă.

Aceasta este Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, așa că nu este de mirare că piața imobiliară este în plină expansiune, deoarece veniturile provenite din creșterea prețurilor la energie circulă în economie.

Dar Almajed spune că lupta pentru casele de un milion de riali (266.400 de dolari) reflectă și altceva: schimbarea socială și economică care remodelează regatul, accelerată de programul de reformă al prințului moștenitor.

În timp ce conducătorul de facto Mohammed bin Salman a centralizat puterea și a sporit represiunea politică de când a fost ridicat de tatăl său, regele Salman, în 2015, el a pus capăt sau a relaxat restricțiile privind divertismentul, a acordat drepturi femeilor și încearcă să reducă „monocultura” industriei petroliere.

În urmă cu zece ani, mulți proprietari de imobile nici măcar nu închiriau femeilor, care aveau nevoie de aprobarea unui tutore masculin pentru multe decizii de viață. Astăzi, femeile intră pe piața muncii în număr mai mare, iar 30% dintre cumpărătorii Almajdiah sunt femei, care achiziționează proprietăți de investiții sau o locuință proprie.

Acestea contribuie la ridicarea unei economii transformate de piețele energetice. În timp ce o mare parte a lumii se îngrijorează de spirala inflației alimentată de războiul Rusiei în Ucraina și de posibile recesiuni, petrolul care a depășit în medie 100 de dolari pe baril în acest an înseamnă că economia Arabiei Saudite are cea mai rapidă creștere din Grupul celor 20.

Produsul intern brut a crescut cu 11,8% în al doilea trimestru, când economia non-petrolieră a înregistrat un salt de 5,4% și este acum mai mare decât la sfârșitul anului 2019, înainte de izbucnirea pandemiei.

Compania energetică de stat Saudi Aramco a raportat cel mai mare profit trimestrial ajustat dintre toate companiile listate la bursă la nivel mondial. Miliarde de dolari intră în visteria saudită și cresc investițiile de stat, stimulând încrederea într-un sector privat care se bazează pe contractele guvernamentale.

Cheltuielile de capital au crescut  cu 64% în perioada aprilie-iunie, în condițiile în care regatul se lansează într-o serie de construcții, inclusiv centre comerciale și parcuri, precum și planuri grandioase pentru un nou oraș construit de la zero și o dezvoltare turistică de lux la Marea Roșie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
492 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger