AcasăȘTIRI EXTERNEMiliardarii lumii părăsesc Pământul. Jeff Bezos vorbește despre mutarea în spațiu

Miliardarii lumii părăsesc Pământul. Jeff Bezos vorbește despre mutarea în spațiu

La două săptămâni după ce a renunțat la postul de CEO al gigantului Amazon, miliardarul Jeff Bezos anunță că părăsește Pământul. În cel mai recent post al său, el vorbește despre mutarea în spațiu. Luna viitoare, Bezos va fi la bordul rachetei Blue Origin New Shepard, în primul zbor cu oameni la bord. „Pentru acest lucru m-am pregătit toată viața, dintotdeauna mi-am dorit să fac asta”, spune fondatorul colosului din retail.

De fapt, planul lui Jeff Bezos nu face decât să confirme o tendință în lumea miliardarilor. Tot mai mulți oameni de afaceri vorbesc despre viața dincolo de Terra, iar unii deja își plănuiesc călătorii… fără întoarcere. Elon Musk și Richard Branson fac pași importanți în direcția asta, dezvoltând adevărate imperii „colonizatoare”, cum le place să le numească (Space X și Virgin Galactic).

Călătorie de 11 minute în spațiul suborbital

Zborul Blue Originin New Shepar este programat să decoleze din West Texas pe 20 iulie. Până la șase astronauți, inclusiv Mark Bezos, fratele lui Jeff, pompier voluntar, vor face călătoria. Un alt loc, pentru un civil, va fi scos la licitație. Biletul a ajuns la licitație 2,8 milioane de dolari.

Însă ce nu menționează Jeff Bezos este că a lui călătorie nu va fi în spațiul cosmic. Nu azi. New Shepard este o navă construită pentru a zbura suborbital, ceea ce înseamnă că va ajunge la granița dintre Pământ și spațiu. Călătoria din 20 iulie ar trebui să dureze aproximativ 11 minute.

Așa cum spunea, miliardarul Amazon s-a pregătit din timp de această călătorie. De fapt, nu o dată el a vorbit despre mutarea în spațiu ca fiind ceva ce urmărește cu mare atenție. În 2013, jurnalistul Brad Stone nota în New York Times: „E un fel de transformare fizică interesantă la el. Pe măsură ce Amazon a crescut, Jeff este într-o formă fizică destul de bună. Arată ca și cum i s-a întors cheița și a revenit în anii ’90. Lucrează în fiecare zi, iar motivul din spatele încrâncenării cu care trage este că vrea să aibă o formă fizică de astronaut”. Patru ani mai târziu, în 2017, o fotografie cu un Bezos extrem de musculos prezent la Conferința „Allen&Company Sun Valley” a devenit virală.

„Singurul mod în care pot vedea să implementez această resursă financiară pe care o am este prin transformarea câștigurilor mele de la Amazon în călătorii spațiale. Asta este practic ceea ce mi-am propus. Blue Origin are suficient timp la dispoziție să folosească în acest scop averea mea”, spunea Jeff Bezos în 2018.

Deși este concepută să ducă turiști în spațiu, Blue Origin a lansat până acum noua rachetă Shepard de 15 ori fără echipaje umane. Acum, compania lucrează la o rachetă numită New Glenn, capabilă de călătorii orbitale, cu oameni la bord.

Dar Jeff Bezos nu este singurul miliardar care visează la cucerirea spațiului. Principalul său rival este Elon Musk, cu a lui companie SpaceX. Din 2002, SpaceX s-a concentrat pe dezvoltarea de rachete pentru lansarea sateliților pe orbită și livrarea de sarcini utile către Stația Spațială Internațională (ISS). Anul trecut, Space X a devenit prima firmă privată care a lansat oameni în spațiu, trimițând patru astronauți la ISS. Și Virgin Galactic, a lui Richard Branson, a semnat contracte pentru călătorii în spațiu, dar încă nu a înaintat o dată de lansare.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
607 afisari

2 COMENTARII

  1. saracul la cum arata cred ca e numai spatiu deja in capul lui asa ca oricum poate sa creada orice!!!!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger