AcasăȘTIRI EXTERNEMike Pompeo, jupânul Orientului Mijlociu

Mike Pompeo, jupânul Orientului Mijlociu

Israelul este prima etapă a turneului de cinci zile a secretarului de stat al SUA în Orientul Mijlociu, văzut ca parte a intereselor și  presiunilor arabo-israeliene în regiune.

Pompeo, care  purta o mască sanitară în culorile drapelului american la coborârea din avionul care a aterizat luni dimineaţă pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, și-a început discuțiile cu premierul Benjamin Netanyahu cu privire la Iran, schimburile economice şi “aprofundarea” relaţiilor între Israel şi restul Orientului Mijlociu. De asemenea, șeful diplomației americane se va întâlni cu omologul său Gabi Ashkenazi şi cu ministrul apărării, Benny Gantz. De la anunțul din 13 august al acordului de normalizare dintre Emirate și Israel, încheiat sub egida Statelor Unite, au existat speculații cu privire la ceilalți posibili candidați la normalizare cu statul ebraic: Bahrain, Oman și Sudan.

Din Israel, Mike Pompeo se va îndrepta spre Khartoum pentru a discuta despre relaţiile între Israel şi Sudan, precum şi despre “tranziţia” politică în această ţară după înlăturarea în 2019, după trei decenii, a autocratului Omar al-Bashir.Următoarele etape ale turneului lui Pompeo vor fi Bahrein şi Emiratele Arabe Unite, potrivit purtătorului său de cuvânt. Oficialul american va fi însoțit și de Jared Kushner, consilierul principal și ginere al președintelui Donald Trump – sunt posibile opriri în Oman și Qatar, scrie AlJazeera.

Palestinienii strigă “trădare”

Planul Trump pentru Orientul Mijlociu, anunțat în ianuarie, prevede cooperarea dintre Israel și țările arabe ostile Iranului, un joc geopolitic despre care Emiratele spun că va exclude anexarea de către Israel a teritoriilor din Cisiordania, în timp ce Netanyahu a declarat(pentru cine îl crede) că acest plan este pur și simplu “amânat”. Palestinienii au denunțat o „înjunghiere pe la spate” după acordul încheiat de Emirate, considerându-l ca o „trădare” a cauzei lor. Atât organizația Fatah a lui Mahmoud Abbas cât și  islamiștii din Hamas, încearcă să mobilizeze puterile regionale pentru a bloca normalizarea – a treia încheiată de Israel cu o țară arabă, după Egipt și Iordania – deoarece va contribui la „menținerea crimelor și încălcărilor drepturilor poporului palestinian”.

Nici călătoria lui Pompeo și nici cea a lui Kushner nu trebuie să conducă la anunțuri imediate, dar ambele au ca scop finalizarea unor tranzacții majore, de pildă vânzarea petrolului din Emirate către Israel, în schimbul tehnologiei israeliene, pe lângă stimularea sectorului turistic, cu planuri de zboruri directe între Tel Aviv, Dubai și Abu Dhabi.

F35 americane, rezervate doar Israelului

Posibila vânzare de avioane de luptă F-35 de către SUA Emiratelor Arabe este un subiect deosebit de sensibil pentru Israel. Emiratele au circa 60 de avioane franceze Mirage 2000, dar, potrivit New York Times, administraţia Trump şi-a ‘accelerat’ ofensiva pentru a le vinde aparate F-35 de nouă generaţie. Istoric, Israel s-a opus vânzării F-35  către alte țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania și Egipt – țări cu care a semnat acorduri de pace – pentru că vrea să-și păstreze superioritatea tehnologică în regiune.

Netanyahu a susținut că acordul cu EAU nu include nicio clauză referitoare la F-35. Emiratele au declarat că a existat o promisiune de vânzare din partea SUA pentru aceste avioane, însă aceste aranjamente nu satisfac Israelul, spune Joshua Teitelbaum, expert în politicile Orientului Mijlociu la Universitatea israeliană Bar Ilan.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
141 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger