AcasăȘTIRI EXTERNEMii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta. Se protestează împotriva...

Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta. Se protestează împotriva atacurilor din partea Guvernului Orban asupra libertății presei: „Ne-am săturat!” – VIDEO

Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta. Se protestează împotriva atacurilor din partea Guvernului Orban asupra libertății presei: „Ne-am săturat!” - VIDEOMii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta. Se protestează împotriva atacurilor din partea Guvernului Orban asupra libertății presei: „Ne-am săturat!”

Mii de persoane au acaparat străzile din Budapesta vineri, 25 iulie, în semn de solidaritate față de jurnaliștii de la index.hu, cel mai mare site de știri din Ungaria, dar și pentru a prostesta împotriva atacurilor la libertatea presei venite din partea Guvernului Viktor Orban.

Participanții la miting au pornit marșul de la sediul redacției index.hu și s-au îndreptat spre Castelul Buda, președința oficială a prim-ministrului ungar Viktor Orban.

Scandări precum „Democrație!” și „Ne-am săturat!” au răsunat pe străzile din Budapesta pe 24 iulie.

Proteste masive la Budapesta: „Ne-am săturat!”

Demersul oamenilor vine în contextul în care trei editori al celui mai mare site de știri din Ungaria, Index.hu, și în jur de 60 de jurnaliști și-au dat demisia vineri după concedierea redactorului-șef Szabolcs Dull de către conducere, acțiune care este considerată „o tentativă fățișă de a pune presiune pe Index”, potrivit Reuters.

Jurnaliștii care și-au dat demisia au precizat într-un comunicat oficial că au decis să facă acest lucru după ce președintele consiliului de administrație le-a respins cererea de a-l readuce pe Szabolcs Dull în poziția de redactor-șef.

Consedierea acestuia a stârnit un semnal de alarmă în rândul jurnaliștilor ungari care susțin că Viktor Orban intensifică atacurile la libertatea presei.

„Spunem de ani de zile că există două condiții pentru funcționarea independentă a Index: nu ar trebui să existe ingerințe externe în conținutul publicat pe Index sau compoziția și structura sa”, afirmă jurnaliștii demisionari în comunicat.

„Concedierea lui (n.r – Szabolcs Dull) reprezintă un amestec clar în compoziția echipei editoriale și nu putem privi acest lucru ca fiind altceva decât o tentativă fățișă de a exercita presiune”, au mai adăugat aceștia.

author avatar
Alexandru Tîrcavu