AcasăȘTIRI EXTERNEMihail Gorbaciov cere o întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden

Mihail Gorbaciov cere o întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden

Mihail Gorbaciov cere o întâlnire între Vladimir Putin și Joe Biden

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, le-a cerut președinților rus și american, Vladimir Putin și Joe Biden, să se întâlnească pentru a face progrese în ceea ce privește dezarmarea, în ciuda relațiilor dintre SUA și Rusia aflate la cel mai jos nivel.

„Cred că este imperativ ca cei doi președinți să se întâlnească. Experiența arată că este necesar să ne întâlnim și să negociem”, a spus Mihail Gorbaciov, citat de agenția de știri rusă Interfax.

„În mod clar, cheia este evitarea războiului nuclear. Deoarece o astfel de problemă trebuie evitată, este imposibil să o rezolvi de unul singur, este necesar să ne întâlnim”, a continuat el, considerând că„ dacă prevalează dorința pentru dezarmare și pentru consolidarea securității, atunci se pot realiza multe lucruri”.

Crize cu repetiție între Moscova și Washington

Mihail Gorbaciov, în vârstă de 89 de ani, a cerut deja, în luna ianuarie „o normalizare a relațiilor” dintre Statele Unite și Rusia, spunând că este „foarte îngrijorat”.

Relațiile dintre Moscova și Washington sunt afectate de crize cu repetiție, din Ucraina până în Siria, inclusiv de acuzații de ingerință electorală, spionaj sau, mai recent, atacuri cibernetice.

Cu toate acestea, cele două puteri au reușit să ajungă in extremis, în ianuarie, la un acord privind prelungirea importantului tratat de dezarmare nucleară New Start, semnat în 2010 și care era amenințat cu expirarea, scrie La Presse.

Prelungirea acestui tratat a adus speranța unei îmbunătățiri a dialogului dintre Washington și Moscova după ce Joe Biden a ajuns la putere, deși cele două puteri au avertizat că vor rămâne ferme pe poziție în ceea ce privesc interesele lor naționale.

 

author avatar
Tudor Borcea
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger