Autoritățile poloneze au declarat miercuri, 10 noiembrie, că două grupuri de migranți au reușit să treacă frontiera dintre Belarus și Polonia, dar că toate persoanele care făceau parte din aceste grupuri au fost arestate.
Este greu să se verifice în mod independent informațiile din cauza stării de urgență din Polonia, care împiedică reporterii, activiștii și orice alți nerezidenți să intre într-o zonă de-a lungul frontierei.
15.000 de militari polonezi, desfășurați la granița cu Belarus
Incursiunea a avut loc în apropierea localităților Krynki şi Bialoweza, unde migranții au distrus gardurile și barierele, marți seara, potrivit postului local de radio local Bialystok.
Unii migranţi au fost duşi înapoi în Belarus, dar alţii au reuşit să fugă. Polonia s-a confruntat cu „numeroase tentative” de trecerii a frontierei cu Belarus, în noaptea de marți spre miercuri, dar acum are 15.000 de militari pentru a le respinge, a declarat ministrul Apărării.
Cel puțin 2.000 de migranți au rămas blocați la graniță, în centrul unui conflict internațional în creștere. UE, NATO și SUA acuză Belarus că a orchestrat criza, în timp ce Polonia îl acuză pe președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Polonia și Belarus s-au acuzat reciproc că au folosit violență la granița dintre cele două țări.
Służby białoruskie zastraszają migrantów oddając strzały w ich obecności. pic.twitter.com/GTvrW5xUYU
— Ministerstwo Obrony Narodowej 🇵🇱 (@MON_GOV_PL) November 10, 2021
Un soldat din Belarus a deschis focul
Ministerul polonez al Apărării a postat pe Twitter un videoclip, susținând că un soldat din Belarus a deschis focul pentru a-i intimida pe migranții adunați lângă gardul cu sârmă ghimpată prevăzută de lame tăietoare.
„Nu a fost o noapte liniştită. Într-adevăr, au existat multe încercări de a încălca graniţa poloneză”, a declarat ministrul Apărării Mariusz Blaszczak. Poliția a vorbit despre două incidente separate în care au fost implicate grupuri de aproximativ 50 de persoane, scrie BBC.
Între timp, poliția de frontieră a declarat că în ultima zi au avut loc 599 de tentative de trecere ilegală și că nouă persoane, toate din Orientul Mijlociu, au fost reținute.
„Gangsterul” Lukașenko
Comisia Europeană l-a acuzat pe liderul autoritar al Belarusului, Alexander Lukașenko, că ademenește migranții cu promisiunea falsă de intrare ușoară în UE, ca parte a unei „abordări inumane, în stil de gangster”, și a enumerat aproximativ 20 de țări din care migranții au ajuns în Minsk, în principal cu vize turistice.
Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat miercuri că UE nu va accepta șantajul. El a spus că blocul comunitar va lucra pentru a extinde sancțiunile asupra UE: „Vom sancționa pe toți cei care participă la traficul de migranți vizat”.
Lukașenko a negat acuzațiile conform cărora migranții sunt invitați și apoi trimiși la granițele țării sale cu Polonia, Lituania și Letonia, ca răzbunare pentru sancțiunile UE. Mulți dintre activiștii opoziției care au reușit să fugă din Belarus se află acum în cele trei țări vecine.
„Creierul este Putin”
Exprimându-se în parlamentul polonez, marți, primul ministrul Mateusz Morawiecki a spus: „Acest atac pe care îl conduce Lukașenko își are creierul la Moscova, creierul este președintele Putin”.
El i-a acuzat pe Lukașenko și pe Putin că încearcă să destabilizeze Uniunea Europeană, permitand migranților să traverseze Belarus și să intre în blocul comunitar.
El a adăugat că a fost prima dată în ultimii 30 de ani când securitatea graniței Poloniei a fost atât de „brutal atacată”. Marți, Lituania a declarat stare de urgență la granița cu Belarus, care a intrat în vigoare la miezul nopții.
Pe de altă parte, Polonia a fost acuzată că împinge migranții înapoi peste graniță în Belarus, contrar regulilor internaționale de azil.
Rusia laudă Belarus și urmărește „îndeaproape situația”
Într-un interviu acordat agenției de presă din Belarus, Lukașenko a spus că dorește să evite orice escaladare militară la graniță care ar putea antrena Rusia într-un conflict.
El a spus că „nu este un nebun” și știe ce este în joc, dar a rămas sfidător, spunând „nu vom îngenunchea”. Rusia a lăudat gestionarea „responsabilă” de către aliatul său a conflictului la graniță și a spus că urmărește situația îndeaproape.