AcasăȘTIRI EXTERNEMigranții sosesc în Marea Britanie înarmați. Solicitanții de azil au declanșat alerte...

Migranții sosesc în Marea Britanie înarmați. Solicitanții de azil au declanșat alerte de securitate apoi au dispărut

Migranții sosesc în Marea Britanie înarmați. Solicitanții de azil au declanșat alerte de securitate apoi au dispărut / Foto: printscreen

Un raport din Marea Britanie a avertizat că migranților veniți pe Canalul Mânecii care au declanșat alerte în bazele de date de securitate li s-a permis să dispară. Dezvăluirile au făcut ca ministrul de Interne, Priti Patel, să fie acuzat că a favorizat breșe de securitate „uluitoare”.

Aceștia se numără printre zecile de migranți care au fugit din hotelurile finanțate de contribuabili fără a li se lua amprentele sau fotografiile. Unii dintre cei sosiți erau înarmați cu pistoale sau alte arme.

„Nu știm cine este amenințat sau cine amenință”

Numele a cel puțin doi dintre cei care au fugit au fost semnalate în bazele de date ale poliției sau ale securității la frontieră. În alte cazuri, lipsa datelor biometrice a făcut imposibilă stabilirea faptului că aceștia reprezentau un risc infracțional sau terorist.

În egală măsură, un număr de persoane ar putea fi în pericol de exploatare prin muncă forțată sau prin servitute pentru datorii.

Raportul a fost întocmit de David Neal, inspectorul șef al frontierelor, care a declarat: „Pur și simplu, dacă nu avem o evidență a persoanelor care intră în țară, atunci nu știm cine este amenințat sau cine amenință”, scrie Daily Mail.

Ministerul de Interne, Priti Patel, a ținut în suspans concluziile lui Neal timp de cinci luni, până la publicarea lor, joi. Raportul său a constatat că cel puțin 227 de migranți au fugit din septembrie anul trecut din hotelurile folosite pentru a găzdui micile ambarcațiuni sosite din nordul Franței.

Breșe în sistemul de securitate

Inspectorul-șef a analizat un eșantion de 57 de persoane care au fugit pe o perioadă de cinci săptămâni și a constatat că 38 nu au fost supuse unor verificări biometrice complete – amprente și scanări faciale. Și asta deși se aflau în Regatul Unit de la patru la 29 de zile.

Din cele 57 de persoane – toți bărbați adulți – două fuseseră semnalate în Police National Computer  sau în „indexul de avertismente”, o bază de date care conține detalii despre persoanele care pot reprezenta o amenințare la adresa securității sau care au antecedente infracționale în materie de imigrație.

Cei doi bărbați nu aveau nicio acuzație penală împotriva lor, se arată în raport, și nu se știe de ce au fost semnalați.Ministerul de Interne a refuzat joi să dezvăluie numărul de migranți care au fugit de la începutul crizei traversării Canalului Mânecii.

„Reprezentanții sindicatelor le-au spus inspectorilor că, atunci când migranții părăsesc centrul de procesare de la Dover, nu este clar dacă toată lumea a trecut prin procesare, iar membrii lor sunt „îngrijorați că nu pot îndeplini cerințele de securitate națională ale țării”, se arată în raport.

„Alții au subliniat lipsa de trasabilitate a migranților, atât din perspectiva securității naționale, cât și din cea a vulnerabilității’”. „Nu am de gând să comentez despre conducerea ministrului de interne. Dar aș spune că refuzul Ministerului de Interne de a trece la un răspuns de urgență este o mare greșeală”, a adăugat Neal.

„Datele, esența procesului de luare a deciziilor, sunt inexplicabil de groaznice. Echipamentul pentru efectuarea controalelor de securitate este adesea de primă generație și nu este fiabil. Datele biometrice, cum ar fi prelevarea amprentelor digitale și fotografiile, nu sunt întotdeauna înregistrate”. Raportul a afirmat că funcționarii de la imigrări erau adesea confuzi în ceea ce privește regulile pe care trebuie să le urmeze atunci când procesează noii sosiți, iar echipamentele se defectează frecvent.

author avatar
Tudor Borcea