AcasăȘTIRI EXTERNEMigranți pe ruta Balcanilor. Croația denunță ipocrizia de la Bruxelles

Migranți pe ruta Balcanilor. Croația denunță ipocrizia de la Bruxelles

Migranți pe ruta Balcanilor. Croația denunță ipocrizia de la Bruxelles

În nord-vestul Bosniei, migranții în drum spre UE spun că poliția croată i-a bătut cu bastoane, i-a amemnințat cu arme și le-a furat bunurile. Dar, în ciuda fricii de violență, vor încerca iar și iar să traverseze Croația înainte de iarnă. Însă Zagreb e de altă părere.

„Polițiștii croați reacționează ca niște animale sălbatice, îi lovesc pe toți, refugiați, copii, femei, tineri, bătrâni”, a declarat Ibrahim Rasool, 32 de ani, care a fugit din Afganistan.

Alături de zeci de familii de migranți afgani în principal, el supraviețuiește într-o tabără noroioasă din Velika Kladusa, un sat de lângă granița cu Croația, de unde speră să intre în Uniunea Europeană.

Grecia și România, băgate în tabăra bătăușilor

Ani de zile, apărătorii drepturilor omului au acuzat poliția croată de violență excesivă, pe baza mărturiilor refugiaților, dar și a denunțătorilor din cadrul poliției. Zagreb a negat în mod constant. Dar, după publicarea recentă de către mass-media europeană a unor imagini care arătau bărbați cu cagule, în uniformă, respingând violent un grup de refugiați în Bosnia, autoritățile croate au confirmat că membrii poliției sale speciale figurau în videoclipurile respective.

Grecia și România au fost , de asemenea , puse în discuție de presa europeană pentru tratamentul aplicat migranților.

Bruxelles a cerut anchete dar apărătorii drepturilor omului cred că blocul comunitar își dă acordul tacit pentru aceste violențe. „Fluxurile de migranți nu servesc interesele Europei și vor fi mai puțini dintre aceștia dacă descurajarea este mai violentă”, a declaratJasmin Klaric, editorialist respectat pentru site-ul croat Telegram.

Treaba murdată, lăsată esticilor

Croația și Bosnia se află pe „ruta balcanică” pe care merg cei care fug de conflictele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Asia și Africa. Potrivit estimărilor Bosniei, din 2018, peste 80.000 de migranți au traversat cu succes teritoriul său și au trecut în Croația, în drum spre nordul blocului comunitar. Dar mii sunt respinși și poveștile despre violență abundă . Croația a susținut că ultimele violențe filmate de jurnaliști au fost cazuri izolate, anunțând suspendarea a trei ofițeri de poliție, scrie Le Point.

Croația dorește să intre în spațiul Schengen până în 2024, dar este obligată să își protejeze granițele în acest sens. „Bruxellesul și unele țări sunt ipocriți”, a scris recent cotidianul croat Vecernji List. „Condamnă violența, dar nu vor să-și deschidă ușile către migranți și insistă ca țările externe, inclusiv Croația, să-i împiedice să intre în „fortăreața Europa”.

Potrivit ONG-ului Danish Refugee Council, peste 30.000 de persoane au fost împiedicate să treacă din Bosnia în Croația din iunie 2019. În Velika Kladusa, migranții sunt hotărâți să ajungă în UE înainte de iarnă, când râurile sunt deja umflate de ploi.

 

author avatar
Tudor Borcea
335 afisari

3 COMENTARII

  1. Da sa trimita dansih, danezii nave sa preia toti migrantii ca sa aibe cine sa-i fwuta daca au așa mare grija de migranti și ii critica pe toti membrii UE, pt.ei. Nu are cine sa frece femeiele daneze?

  2. Croații nu au armată? S-o pună la granițe, cu glonț pe țeavă și liber la „foc de voie”. Și se rezolvă treaba.

    • Ei si matale Dom’ Barbu! Glontzu’i scump! Costa! Si trebe multe. Mai bine … nishte …. mine … antitanc .. puse asa .. mai des. Si se rezolva!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger