AcasăȘTIRI EXTERNEMiG-29 poloneze pentru Ucraina / Ce a hotărât Biden, anunț de ultimă...

MiG-29 poloneze pentru Ucraina / Ce a hotărât Biden, anunț de ultimă oră al Kievului

MiG-29 poloneze pentru Ucraina / Ce a hotărât Biden, anunț de ultimă oră al Kievului

Statele Unite au asigurat Kievului că nu au „nici o obiecție” cu privire la transferul avioanelor de luptă poloneze în Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

„Statele Unite ne-au asigurat că nu au obiecții cu privire la transferul avioanelor”, a spus Dmitro Kouleba, care s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden, aflat în vizită în Polonia, sâmbătă. „Mingea este acum pe terenul Poloniei”, a adăugat el.

„Vom studia această problemă mai detaliat în conversațiile noastre cu colegii noștri polonezi pentru a le auzi poziția, dar vreau să fiu clar: Ucraina are nevoie critică de mai multe avioane de luptă”, a continuat el.

Pentagonul a respins inițial transferul avioanelor

„Avem nevoie de avioane pentru a găsi un echilibru pe cer și a împiedica rușii să comită mai multe crime de război, să arunce mai multe bombe asupra orașelor noastre și să ucidă mai mulți civili”, a precizat Kuleba, spunând că speră că această chestiune va fi „rezolvată cât mai curând posibil”, scrie Le Journal de Montreal.

Sâmbătă dimineața, Kouleba și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, s-au întâlnit cu președintele SUA la Varșovia, în marja întâlnirii lor cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Pe 8 martie, luând vizibil Statele Unite prin surprindere, Polonia a anunțat că este „gata să-și mute toate aeronavele MiG-29 fără întârziere și gratuit la baza Ramstein (Germania) și să le pună la dispoziție guvernului american” pentru livrarea ulterioară în Ucraina.

Washingtonul a considerat inițial că această ofertă nu este „viabilă”. A doua zi,  Pentagonul a respins definitiv această propunere.

„Estimăm că adăugarea aeronavelor la inventarul ucrainean nu va schimba semnificativ eficiența Forțelor Aeriene Ucrainene față de capabilitățile ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

În plus, „serviciile de informații cred că transferul avioanelor MiG-29 în Ucraina ar putea fi perceput ca o escaladare a conflictului și ar putea duce la o reacție semnificativă a Rusiei, care ar crește perspectiva unei escalade militare cu NATO ”, a argumentat el.

author avatar
Tudor Borcea