AcasăȘTIRI EXTERNEMierea chinezească falsificată strepezește dinții UE

Mierea chinezească falsificată strepezește dinții UE

Mierea chinezească falsificată strepezește dinții UE

Uniunea Europeană va viza mierea chineză falsă cu noi reguli de etichetare. Apicultorii din tot blocul comunitar s-au plâns de mult că sunt subminați de amestecuri străine ieftine care folosesc sirop de zahăr. Pentru că năravurile Chinei acoperă, practic, orice produs.

UE își va modifica regulile de etichetare a produselor alimentare pentru a opri prezentarea secretă a mierii chinezești false, așa cum au convenit miniștrii europeni și naționali ai Agriculturii și comisarul european pentru Agricultură, la o reuniune din această săptămână.

China, cel mai mare producător

Mierea este unul dintre produsele cele mai frecvent falsificate în lume, iar apicultorii din UE s-au plâns de mult timp că sunt subminați de producția de miere la scară industrială și de calitatea scăzută de proveniență China, cel mai mare producător de miere din lume.

În China, este obișnuit ca producătorii de miere să o amestece cu sirop de zahăr – o practică care nu răspunde normelor UE, dar care  este dificil de detectat.

Actualele reguli de etichetare ale UE pentru miere cer deja ca eticheta să indice țara de origine a UE, dar atunci când vine vorba de un amestec de miere din diferite țări, categoriile sunt vagi – se indică doar UE, non-UE sau un amestec, scrie Politico.

O etichetare „detaliată și lipsită de ambiguitate”

Campania pentru o etichetare „detaliată și lipsită de ambiguitate” a amestecurilor de miere a fost condusă de Franța, Portugalia și mai ales de către Slovenia, țara apicultorilor amatori, care și-a folosit președinția Consiliului UE pentru a împinge problema pe ordinea de zi.

Ministrul sloven al Agriculturii, Jože Podgoršek, a declarat că Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru Agricultură, „a recunoscut necesitatea modificării regulilor de etichetare. Același lucru este valabil și pentru statele membre – o mare majoritate dintre acestea și-a exprimat sprijinul”.

Podgoršek a adăugat că executivul european și-a indicat planurile de a pregăti un proiect de directivă revizuit privind mierea. Slovenia dorește ca țările aflate la originea amestecurilor de miere să fie numite individual pe etichete.

Fake-uri  și concurență neloială

Podgoršek nu a menționat China sau vreo țară terță, dar este unul dintre cei mai mari exportatori de miere către UE alături de Ucraina, iar mierea chineză falsificată a fost un subiect de discuție la Bruxelles de ani de zile, mai ales că apicultorii din UE se plâng că se confruntă cu o concurență neloială.

Ministrul a spus că unele țări din UE vor, de asemenea, ca noua etichetă să precizeze ce proporție de miere din amestec provine din fiecare zonă. Mierea poate fi falsificată prin adăugarea de sirop de zahăr sau recoltarea din stupi prea devreme. UE se bazează pe apicultorii din afara blocului comunitar pentru 40% din consumul său de miere.

Ministrul sloven a declarat că propunerea va fi probabil finalizată în timpul președinției franceze a Consiliului UE, la începutul anului viitor.

author avatar
Tudor Borcea