AcasăȘTIRI EXTERNEMesaj de forță al lui Macron. Franța a testat o rachetă balistică...

Mesaj de forță al lui Macron. Franța a testat o rachetă balistică cu capacitate nucleară

Rusia şi-a "umflat" muşchii, după ce SUA au testat rachete noi. Kremlinul a speriat cu noul Zircon!

Franța a testat cu succes o rachetă balistică strategică M51, lansată din poligonul terestru al Direcției Generale de Armament (DGA) specializat în teste de rachete și care a căzut în apele Atlanticului de Nord, la câteva sute de km de Bermuda.

Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate, a salutat succesul acestei lansări: „„Aceasta demonstrează încă o dată excelența tehnologiei înalte pe care industriile franceze o implementează în acest domeniu”.

„Racheta a fost monitorizată pe tot parcursul fazei de zbor de către mijloacele DGA. Zona de cădere este situată în Atlanticul de Nord, la câteva sute de kilometri de orice coastă. Acest test a fost efectuat fără  încărcătură militară nucleară și în strictă conformitate cu angajamentele internaționale ale Franței”, se arată într-un comunicat al Ministerului francez al Forțelor Armate.

„Acest program de armament răspunde voinței președintelui Republicii, Emmanuel Macron, care s-a angajat să ia deciziile necesare pentru a menține credibilitatea operațională a forțelor nucleare  la nivelul frstrictă suficientă cerut de mediul internațional”, precizează ministerul.

Precedentul test, făcut de pe un submarin nuclear

Ultimul test cu racheta balistică strategică M51 a fost efectuat pe 12 iunie 2020, când lansarea a fost executată de pe submarinul purtător de rachete nucleare, „Le Téméraire”, din golful Audierne.

În comunicatul Ministerul Forțelor Armate franceze, nu se precizează ce versiune a rachetei M51 a fost testată dar, cel mai probabil, este vorba despre evoluția M51.3 a cărei, dezvoltare a început în 2014, fiind planificată să intre în serviciu în 2025, scrie Defense Romania.

În comparație cu modelele anterioare, racheta M51.3 va avea o rază de acțiune mai mare, cu câteva sute de kilometri datorită unei treia etape îmbunătățite. În plus, acest model va trebui să dețină capabilități de evitare a armelor antirachetă.

Începând cu noiembrie 2006 și terminând cu 28 aprilie 2021, în programul M51 au fost efectuate 10 teste, dintre care doar unul s-a încheiat cu eșec, datorită unor probleme de calitate a produselor furnizate de producători, se precizează într-un articol al publicației Zone Militaire.

Raza de acțiune a rachetei M51 este de 8.000 – 10.000 km și atinge o viteză de 25 Mach. La testul de miercuri, racheta a parcurs, cel mai probabil, o distanță de 5.000 – 5.300 km.

Masa la lansare este de 52 tone, cu o lungime de 12 m și un diametru de 2,3 m. Versiunea M51.1 dispune de 6 – 10 focoase nucleare. Platforma de lansare este reprezentată de submarinele din clasa Triomphant

author avatar
Tudor Borcea
263 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger