AcasăȘTIRI EXTERNEMerkel și aliații europeni, spionați de SUA via Copenhaga. Ceva a fost...

Merkel și aliații europeni, spionați de SUA via Copenhaga. Ceva a fost putred în Danemarca

Merkel și aliații europeni, spionați de SUA via Copenhaga. Ceva a fost putred în Danemarca

Statele Unite au spionat responsabili politici din Europa, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel, din 2012 până în 2014, cu ajutorul serviciilor de informații daneze, au informat mass-media daneză și europeană. 

Radiodifuzorul public danez Danmarks Radio (DR) a raportat că Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a accesat cablurile de telecomunicații daneze pentru a spiona responsabili de prim plan și înalți oficiali din Germania, Suedia, Norvegia și Franța.

Pentru a realiza acest lucru, NSA a beneficiat de o colaborare în materie de supraveghere din partea serviciului danez de informații militare, FE.

Denmarks Radio dezvăluit aceste informații după o investigație desfășurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR și cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum și cotidianul francez Le Monde.

Ministrul danez al Apărării, Trine Bramsen, care a fost numită în funcţie în iunie 2019, a fost informată despre acest caz în august 2020, potrivit Denmarks Radio.

Ministerul danez al Apărării, întrebat de AFP, nu a reacționat dar Trine Bramsen a declarat pentru DR că „spionajul sistemic de către aliați este inacceptabil”.

Nu este încă stabilit dacă Danemarca știa că Statele Unite își foloseau sistemul de supraveghere pentru a-i spiona pe vecinii săi.

Operațiunea „Dunhammer”

Cancelarul Angela Merkel, ministrul german de Externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier și liderul opoziției din acea perioadă, Peer Steinbruck, s-au numărat printre cei spionați de NSA, potrivit DR.

NSA a putut accesa mesaje text, apeluri telefonice și trafic pe internet, inclusiv căutări, chaturi și servicii de mesagerie, potrivit DR.

Spionajul NSA a fost raportat într-un raport intern al FE purtând numele de cod „Operațiunea Dunhammer” și prezentat conducerii FE în mai 2015, potrivit DR.

DR a declarat că informațiile sale au fost confirmate de nouă surse care au avut acces la informații clasificate ale FE și a precizat că dezvăluirile au fost confirmate independent de alte câteva surse.

Nici FE, nici directorul de atunci al serviciului, Lars Findsen, nu au comentat încă aceste dezvăluiri.

Acest caz de spionaj, dacă este confirmat, a avut loc în timpul și după afacerea Snowden, în 2013. Angajat al NSA și devenit ulterior lansator de alertă, Edward Snowden a dezvăluit existența unui sistem de supraveghere mondială a comunicațiilor și internetului, vizându-i în special pe înalți responsabili germani și telefonul mobil al cancelarului Merkel în special.

În noiembrie 2020, DR raportase deja că Statele Unite au folosit cabluri daneze pentru a spiona industriile de apărare daneze și europene din 2012 până în 2015.

 

author avatar
Tudor Borcea
435 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger