Partidul Social Democrat a învins la limită coaliția creștin-democrată a Angelei Merkel, potrivit unui bilanț oficial provizoriu anunțat luni, 27 septembrie, de Comisia Electorală Federală.
Social-democrații (SPD) și liderul lor, Olaf Scholz, au câștigat astfel alegerile parlamentare din Germania, marcând sfârșitul erei Merkel cu 25,7% din voturi. Tabăra conservatoare CDU-CSU a câștigat 24,1% din voturi, cel mai slab rezultat din istoria sa, în timp ce Verzii au ajuns pe locul trei cu 14,8%, urmați de partidul liberal (FDP) cu 11,5%.
„Cetățenii vor o schimbare”
Pentru Olaf Scholz, mesajul este clar: „Cetățenii vor o schimbare, vor ca următorul cancelar să fie candidatul SPD”, a spus el imediat ce au fost cunoscute primele rezultate.
Problemă: în ciuda scorului lor „dezamăgitor”, conservatorii intenționează să pregătească și următorul executiv, a avertizat Armin Laschet, care a vorbit alături de Angela Merkel. „Vom face tot ce putem pentru a construi un guvern condus de Uniunea CDU-CSU”, a asigurat candidatul creștin-democrat.
Dar orice s-ar întâmpla, creștin-democrații suferă o înfrângere fără precedent din 1949, cu cel puțin opt puncte mai puțin decât în 2017, un nivel istoric scăzut pentru conservatori. Pentru prima dată în 72 de ani, într-o Germanie din ce în ce mai fragmentată, uniunea conservatoare vede, de asemenea, numărul alegătorilor săi în scădere, numărul voturilor fiind sub 30%, scrie Le Point.
Negocieri dificile
Germania intră acum într-o fază mult mai imprevizibilă, având în vedere negocieri dificile pentru a forma următorul guvern după alegerile legislative: atât social-democrații, câștigători la limită, cât și conservatorii, revendică conducerea. „Începe jocul de poker: cine deține cărțile mai bune?” a tritrat cel mai vândut ziar, Bild.
Luni, conducerile diferitelor partide susceptibile de a intra într-o viitoare coaliție se vor întâlni la Berlin și ar trebui să ofere indicații cu privire la alianțele pe care le iau în considerare. Cu toate acestea, atât SPD, cât și centrul-dreapta au spus că vizează o concluzie înainte de Crăciun.
Vor reuși? „Germania va prelua președinția G7 în 2022”, a reamintit Armin Laschet, și de aceea un nou guvern trebuie „să vină foarte repede”.
Verzii și liberalii, „făcători de regi”?
În configurația actuală, mai multe soluții sunt posibile pentru o majoritate din Bundestag. SPD s-ar putea astfel alia cu Verzii, aflați pe locul trei după scrutin, cu 14,8%, și cu liberalii FDP, un partid de dreapta care a adunat 11,5%. Alternativ, conservatorii sunt cei care ar putea guverna împreună cu Verzii și FDP.
Potrivit unui sondaj Yougov publicat în noaptea de duminică spre luni, majoritatea alegătorilor sunt în favoarea primei opțiuni. Și 43% dintre ei consideră că Olaf Scholz trebuie să devină următorul cancelar al celei mai mari economii europene.
Prin urmare, totul va depinde de bunăvoinţa celor două partide mici, calificate luni de cotidianul Bild drept „făcătoare de regi”. Liderul FDP, Christian Lindner, a estimat duminică că ar fi „de dorit” ca partidul său şi ecologiştii „să discute mai întâi între ei” înainte de a decide dacă să se alieze cu conservatorii sau social-democraţii.
Pentru cel mai vechi partid din Germania, săptămânile următoare vor fi un test. De-a lungul campaniei, social-democrații au pus capăt legendaerelor lor dispute dintre aripile stângi și centriste pentru a-și sprijini liderul, actualul ministru de Finanțe al Angelei Merkel.