AcasăȘTIRI EXTERNEMerkel închide Germania înainte de sărbători! Lockdown total până anul viitor

Merkel închide Germania înainte de sărbători! Lockdown total până anul viitor

Angela MerkelMerkel închide Germania înainte de sărbători! Lockdown total până anul viitor

Germania intenționează să închidă majoritatea magazinelor de miercuri până pe 10 ianuarie, în cadrul unui plan de înăsprire a restricțiilor, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat închiderea magazinelor, şcolilor şi grădiniţelor în perioada Crăciunului, din dorinţa de a reduce infectările cu coronavirus. Noile reglementări vor intra în vigoare începând de miercuri.

Într-o conferinţă de presă organizată la capătul unei reuniuni a guvernului federal împreună cu premierii landurilor federale, Merkel a declarat că Germania are nevoie urgentă de măsuri pentru stoparea creşterii exponenţiale a infectărilor cu coronavirus.

Noile restricţii vor fi în vigoare cel puţin până pe data de 10 ianuarie, şi sunt menite să ajute la gestionarea valului doi al pandemiei, care ameninţă să suprasolicite sistemul sanitar al ţării.

Decizia va afecta considerabil comercianţii care deţin magazine specializate, sistemul educaţional şi publicul în perioada vacanţei de Crăciun.

„Aș fi dorit măsuri mai ușoare. Dar, din cauza cumpărăturilor de Crăciun, numărul contactelor a crescut considerabil”, a declarat Merkel jurnaliștilor în urma unei întâlniri cu liderii celor 16 landuri, potrivit Reuters.

Care sunt noile restricţii?

Proiectul permite doar deschiderea magazinelor esențiale, cum ar fi supermarketurile și farmaciile, precum și a băncilor. Toate magazinele neesenţiale şi prestările de servicii se vor închide până pe 10 ianuarie, inclusiv frizeriile care au rămas deschise în timpul prezentului lockdown parţial.

Școlile și grădinițele vor fi, de asemenea, închise și vor continua învăţământul online. Vacanţa de Crăciun va fi extinsă până pe 10 ianuarie. Angajatorilor li se va cere să își oprească operațiunile sau lase angajații să lucreze de acasă. Vânzarea de artificii pentru noaptea de Revelion va fi interzisă, scrie Deutsche Welle.

Consumul de alcool va fi interzis în spaţiul public. Sărbătorile religioase în biserici, sinagogi şi moschei vor putea avea loc în condiţiile respectării normelor de igienă, dar cântatul împreună va fi interzis.

Germania este în carantină parțială timp de șase săptămâni, cu baruri și restaurante închise, în timp ce magazinele și școlile au rămas deschise. Unele regiuni au impus deja măsuri mai dure pe măsură ce infecțiile au crescut.

Numărul de cazuri confirmate de coronavirus în Germania a crescut cu 20.200 până la 1.320.716, au arătat duminică datele de la Institutul Robert Koch. Numărul de morți raportat a crescut cu 321 la 21.787.

author avatar
Andreea Vlad