AcasăȘTIRI EXTERNEMerkel, călcată pe gât de Tesla. Elon Musk face ce vrea lângă...

Merkel, călcată pe gât de Tesla. Elon Musk face ce vrea lângă Berlin

Merkel, călcată pe gât de Tesla. Elon Musk face ce vrea lângă Berlin

Operațiune de seducție lângă capitala Germaniei. Producătorul american Tesla și-a inaugurat în acest weekend viitoarea sa „giga-uzină”, prima pe vechiul continent, sperând să livreze primele sale mașini electrice în decembrie. 

Mii de oameni au fost primiți în cadrul unei ceremonii festive, în timp ce compania Tesla încă nu a primit autorizația de construire a acestei uzine și unii rezidenți se opun proiectului.

Muncă și veselie

Participanții au fost transportați cu navete speciale la Grünheide, la periferia Berlinului, formând cozi lungi pentru a accede în prima fabrică europeană a companiei din SUA, în fața căreia au fost instalate zeci de corturi albe, o roată panoramică și o scenă pentru muzică live.

La sfârșitul după-amiezii de sâmbătă, Elon Musk și-a făcut apariția, încercând să citească câteva propoziții în limba germană, înainte de a-și relua discursul în engleză. „Suntem gata să începem producția, în noiembrie sau decembrie, pentru a livra, sperăm, primele noastre mașini în decembrie”, a spus el. „Cu această fabrică, dorim să producem mașini electrice ieftine și în cantități mari (…) pentru a accelera tranziția energetică”, a lansat Musk, în aplauze.

Ceremonia a avut loc în cadrul unor concerte de muzică electro, vizite în uzină și „food trucks” vegetariene, pentru o zi pe care grupul american și-a dorit-o după imaginea Berlinului, capitala europeană a petrecerii, scrie Huffington Post.

Prin aceste „uși deschise”, producătorul american vrea să câștige încrederea localnicilor, după câteva luni de controverse. Tesla a beneficiat de o procedură de autorizare prealabilă excepțională și controversată, care i-a permis să înceapă lucrările în 2019, înainte de a deține o autorizație de construcție.

De atunci nu a fost emisă nici o aprobare finală de către autoritățile locale, care încă evaluează impactul uzinei asupra mediului. Cu toate acestea, lucrările sunt aproape terminate. Acest regim excepțional – și situația administrativă care a rezultat – a stârnit furia unor rezidenți, îngrijorați de resursele de apă și de biodiversitatea din regiune.

„Opriți Tesla”

„Opriți Tesla”, „Apa și pădurea nu sunt pentru profit privat”: unii dintre ei s-au adunat sâmbătă dimineață lângă fabrică pentru a-și exprima respingerea față de proiect. „Este incredibil să poți construi o astfel de fabrică fără autorizație!”, s-a indignat Gurdrun Lübeck, activist local.

Demonstrații, acțiuni în justiție, scrisori deschise: opozanții Tesla, susținuți de diverse asociații, s-au mobilizat în ultimele luni pentru a întârzia proiectul. Anul trecut, justiția a forțat chiar Tesla să-și suspende șantierul din cauza riscului de distrugere a habitatului natural al speciilor protejate. În total, Tesla are 483 de plângeri depuse împotriva sa.

O consultare publică, prevăzută în cadrul procedurii de obținere a autorizației, este deschisă până pe 14 octombrie. Autorizația finală nu ar trebui acordată înainte de această dată. Acest lucru este esențial pentru ca fabrica să înceapă producția.

500.000 de mașini pe an

„Nu a fost încă stabilită nici o dată” pentru emiterea acestei autorizații, a asigurat Ministerul Mediului din Brandenburg, regiunea în care se află fabrica. Uzina, anunțată cu mare pompă în noiembrie 2019, va acoperi 300 de hectare, producând 500.000 de vehicule electrice pe an. Mulți se tem de infrastructura insuficientă pentru a găzdui o astfel de facilitate în această fostă regiune a Germaniei de Est.

Elon Musk intenționează să construiască aici și „cea mai mare fabrică de baterii din lume”. Grupul va trebui să demonteze uzina pe cheltuiala sa, dacă nu se eliberează autorizație de construire.

Un rezultat considerat „improbabil” de Ferdinand Dudenhöffer, expert în automobile și director al institutului german Center Automotive Research, din cauza „sprijinului politic” pentru proiect. „Toate partidele politice sunt în favoarea ei”, spune el. Dar s-ar putea solicita „modificări ale edificiului”, întârziind deschiderea. Aceasta a fost inițial programată pentru luna iulie.

author avatar
Tudor Borcea
256 afisari

1 COMENTARIU

  1. E normal. Nemții vor să se lipească de tehnologia americană. Datorită căreia să producă mașini electrice, cu care să meargă ecologiștii care urlă împotriva acestei investiții.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger