AcasăȘTIRI EXTERNEMercenarii grupului Wagner antrenează soldați africani. Primele fotografii

Mercenarii grupului Wagner antrenează soldați africani. Primele fotografii

Fotografiile care circulă pe Facebook și în grupurile Telegram dedicate companiilor militare private ruse pretind că arată soldați din Mali antrenați de un instructor rus despre care se spune că este membru al companiei private de securitate Wagner. Distribuția fotografiilor pare să fi fost coordonată pe mai multe canale pro-ruse.

În septembrie, Reuters a dezvăluit că guvernul din Mali era în negocieri cu compania rusă Wagner. La 11 noiembrie, ministrul malian al Afacerilor Externe, Abdoulaye Diop, și omologul său rus, Serghei Lavrov, au negat orice contract între Mali și grupul Wagner, reafirmând în același timp cooperarea în materie de securitate a celor două țări.

„Welcome to Malinki”: comunitatea de mercenari „muzicieni”

Una dintre cele două fotografii care circulă, publicată pe 10 noiembrie 2021 pe Twitter, prezintă doi soldați în fața unei clădiri abandonate, însoțiți de un bărbat înarmat care le spune unde să tragă. O insignă a Forțelor Armate Maliene (FAMa) poate fi văzută pe umărul unuia dintre soldați. Pe perete este un graffiti, pe care scrie: „Welcome to Malinki”.

Contul care a postat fotografia, Reverse Side of the Medal (RSOTM), se definește ca o „comunitate de mercenari” pe rețelele de socializare. Este găzduit de Vladen Tatarsky, un pseudonim folosit de un luptător din autoproclamata Republică Donețk din estul Ucrainei. Tatarsky gestionează, de asemenea, un canal Telegram și un canal YouTube cu peste 72.000 de abonați, care arată imagini cu militari și luptători de la companii militare ruse private din străinătate. Acești luptători sunt supranumiți „muzicieni”, cu referire la compania militară rusă Wagner, ai cărei mercenari se știe că au operat în Ucraina, Siria, Libia și Republica Centrafricană.

Palatul fostului împărat Bokassa?

Nu este prima apariție a acestei fotografii. Acesta fusese publicată cu câteva ore mai devreme pe Facebook, de un cont pe numele lui Moussa Dembélé, însoțit de o altă fotografie cu aceleași trei persoane.

Dar, de îndată ce au fost publicate, aceste fotografii au ridicat îndoieli cu privire la locul unde au fost făcute. Mai multe persoane au susținut că au fost de fapt făcute în Republica Centrafricană, și mai precis în fostul palat al împăratului Bokassa din Berengo, unde instructorii ruși antrenează forțele armate din Africa Centrală din 2018.

Potrivit mai multor surse, vegetația prolifică amintește mai mult de Africa centrală decât de o țară din Africa de Vest precum Mali. În plus, uniformele soldaților din Mali și din Republica Centrafricană se aseamănă sunt similare: cele două țări poartă printre altele modelul de camuflaj „m81 woodland”, conform bazei de date a uniformelor militare Camopedia.

Mai multe surse familiare cu Palatul Berengo, printre care unul dintre fii împăratului Bokassa, politicianul Jean-Serge Bokassa și mai mulți jurnaliști care au filmat reportaje la fața locului, au confirmat asemănarea puternică a zidului din fotografii cu acele clădiri abandonate ale palatului.

Autoritățile din Mali sunt neclare

Potrivit France 24, ofițerul de comunicare al Ministerului Apărării din Mali, Souleymane Dembélé, a spus că fotografiile sunt „false”. El a adăugat că „Rusia este un partener al Mali, la fel ca Franța sau Germania”. Apoi a spus că a recunoscut în fotografie o locație de antrenament a misiunii UE de consiliere și instruire a armatei maliene (EUTM) din Koulikoro, Mali. Dar conform martorilor pe care jurnaliștii i-au contactat și care au mers acolo, peretele din fotografie nu arată ca clădirile din Koulikoro. Site-ul Koulikoro are unele clădiri distruse, dar nu a putut fi identificat nici un zid asemănător cu cel văzut în fotografie.

„Rușii deja ne antrenează băieții! Bravo! Trăiască Mali”

Interesându-se mai atent de contul de Facebook care a publicat prima dată cele două fotografii, jurnaliștii au observat că există o legendă în care spune că a primit imaginile prietenilor săi din Forțele Armate Maliene, via Whatsapp. Acest cont nu a răspuns solicitărilor din partea France 24.

Profilul Facebook Moussa Dembele este activ de dată recentă, la 24 septembrie 2021, data publicării primei fotografii. Are doar zece prieteni, iar fotografia lui de copertă este o fotografie a unui deșert din Namibia. Majoritatea publicațiilor sale denunță influența occidentală și franceză în Mali și susțin alianța dintre Mali și Rusia.

Contul lui Moussa Dembele a distribuit aceste fotografii ale presupusului instructor rus pe mai multe grupuri de Facebook despre evenimente de actualitate din Mali, cu legenda: „Rușii deja ne antrenează băieții! Bravo! Trăiască Mali”.

Aceste fotografii au fost transmise de alte conturi de Facebook și, de asemenea, pe Reditt.

Media pro-Kremlin și „bucătarul lui Putin”

În urmă cu două luni, acest profil Reddit a distribuit și o altă postare din contul lui Moussa Dembele, împreună cu alte fotografii pretinse a arăta instructori ruși din Mali.

Deși fotografiile din contul lui Moussa Dembele au strâns doar câteva zeci de aprecieri, acestea au fost preluate în aceeași zi și la câteva minute una de cealaltă de mai multe media ruse pro-Kremlin, online, cu un link direct către postarea sa de pe Facebook.

Doi cercetători specializați în influența Rusiei pe rețelele de socializare au confirmat că modul în care au fost diseminate fotografiile este caracteristic unei „strategii de propagare total artificială”.

Printre zecile de mass-media care au preluat publicația, IA Rex este un partener oficial al grupului de media Patriot, prezidat de Evgheni Prigojin. Acesta din urmă, supranumit „bucătarul lui Putin”, este acuzat că a desfășurat o vastă operațiune de dezinformare pe rețelele de socializare în timpul campaniei prezidențiale din SUA din 2016. Potrivit presei, Prigojin este și șeful companiei militare private Wagner.

Activitățile grupului Wagner sunt, de asemenea, însoțite în mod regulat de operațiuni de comunicare. În Republica Centrafricană, instructorii ruși au distribuit soldaților  tricouri cu efigia de mercenari. Un film care glorifica munca instructorilor ruși din Republica Centrafricană a fost chiar difuzat la televiziunea rusă în mai 2021. Potrivit presei ruse de opoziție Meduza, acesta a fost finanțat de Prigojin.

O fotografie retușată

Fotografia publicată de contul de twitter Reverse of the Medal nu este chiar aceeași cu cea publicată de contul Moussa Dembélé: culorile sunt mai puțin vii, fețele nu sunt neclare și graffiti-ul „Malinki” nu este inclus. Instrumentul de analiză a imaginii Forensically arată că fotografia postată de Reverse Side of The Medal a fost probabil editată. Celelalte elemente ale imaginii, precum însemnele FAMa de pe mânecile soldaților, nu par să fi fost retușate.

Reverse Side of the Medal nu ezită să pună în scenă operațiunile mercenarilor ruși în străinătate. Canalul său Telegram publică videoclipuri muzicale cu imagini de amatori ale luptătorilor

În acest moment, nu este posibil să se stabilească cu certitudine unde au fost făcute aceste fotografii. De asemenea, nu se poate exclude ipoteza că soldații malieni au putut să meargă în Republica Centrafricană pentru a fi instruiți și nici ipoteza că acest instructor nu are nici o legătură cu grupul Wagner.

author avatar
Tudor Borcea
657 afisari

2 COMENTARII

  1. Despre Blackwather nu ti-a lasat RT nimic?Inseamna ca ii golesti oala de noapte de pomana.

  2. Da i antreneaza bine… va dati seama ce magazie in cap primeste negru in cap de la recul si cam cum o sa traga apoi de la frica de la zgomot…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger