AcasăȘTIRI EXTERNEMembri FBI au obținut statut de agenți CIA la interogatoriile de la...

Membri FBI au obținut statut de agenți CIA la interogatoriile de la Guantanamo

Membri FBI au obținut statut de agenți CIA la interogatoriile de la Guantanamo

În istoria sumbră a închisorilor secrete ale guvernului SUA, FBI-ul a fost descris de mult timp ca acționând ca autoritate morală puternică. 

Agenții săi, indignați de violența la care au fost martori într-o închisoare secretă a CIA din Thailanda, au plecat, ceea ce a permis biroului să desfășoare ulterior „echipe curate” care nu foloseau tortura, pentru a interoga cinci bărbați acuzați de conspirație în atacurile din 11 septembrie 2001.

Închisorile „negre”

Dar noi informații apărute recent cu privire la cazul 9/11 resping această poveste a FBI. Cele două structuri au convenit în secret ca nouă agenți FBI să devină temporar agenți CIA într-o rețea de închisori de peste mări, unde agenția americană de spionaj a folosit tortura pentru a-și interoga prizonierii.

Când au izbucnit scandalurile privind folosirea torturii de către SUA, în special în închisorile Guantanamo din Cuba și Abu Ghraib din Irak, cele mai controversate două instituții au fost armata și CIA. Marele absent este era FBI, care s-a ținut cu grijă departe de aceste cazuri.

În 2006, după ce torturile care au avut loc în aceste închisori au ieșit la iveală, echipele FBI numite „clean team” au fost trimise să reintervieveze suspecții organizatori ai atacurilor de la World Trade Centerp, pentru a elimina suspiciunile cu privire la mărturisirile obținute sub tortură.

Aceeași Mărie cu altă pălărie

Cu toate acestea, procesul mai multor prizonieri de la Guantanamo, inclusiv al lui Khalid Sheikh Mohammed, un kuweitian suspectat de SUA că a fost numărul trei în Al-Qaeda și creierul atacurilor din 11 septembrie, dezvăluie că FBI nu a obținut statutul de anchetator cu „mâini curate” decât printr-un artificiu administrativ și nimic mai mult.

The New York Times relatează că FBI și CIA au colaborat pentru a acorda a nouă agenți federali statutul temporar de agent CIA în timp ce aceștia se aflau în Guantanamo. Din 2002 până în 2006, acești agenți au obținut astfel statutul de „debriefers”, jargon CIA pentru interogatori.

Aceștia i-au interogat pe prizonierii din „incintele negre” „în afara constrângerii” și după ce au folosit EIT-uri, a declarat săptămâna trecută, într-o ședință publică procurorul Clayton J. Trivett, Jr.

EIT, sau Advanced Interrogation Techniques, este un eufemism CIA pentru o serie de tactici abuzive pe care agenția le-a folosit împotriva lui Khalid Sheikh Mohammed și a altor prizonieri în 2002 și 2003 – tactici care au fost aprobate atunci, dar acum sunt ilegale. Acestea includ încătușarea dureroasă, jeturi de apă cu mare presiune asupra celor anchetați, și izolarea unui prizonier gol în întuneric pentru a-i înfrânge rezistența la interogatoriu, etc.

Un precedent în anii 1950

Mărturiile și documentele desecretizate arată că FBI-ul a trimis și întrebări către CIA pe care să le pună agenții lor în timpul interogatoriului. Se pare că unele întrebări au fost trimise atunci când Khalid Cheikh Mohammed fusese deja supus simulării înecului (waterboarding) de 183 de ori.

Aceste dezvăluiri riscă să aducă grave atingeri mărturiilor agenților federali în cadrul procesului, care ar putea fi total excluse, scrie Slate. Interogatoriile făcute de aceste echipe reprezintă un pilon pentru avocații deținuților.

Pe de altă parte, Clayton Trivett a declarat că transferul agenților de la o agenție la alta este o procedură de rutină și nu constituie „o revelație explozivă” . Denny LeBoeuf, unul dintre avocații lui Khalid Cheikh Mohammed, afirmă, dimpotrivă, că această nouă informație demonstrează că echipele FBI „nu au fost niciodată curate”.

Fostul istoric CIA Nicholas Dujmovich a spus că a existat un precedent când „au luat angajați de la o altă agenție guvernamentală și i-au transformat rapid în angajați CIA pentru a îndeplini anumite funcții”.

În anii 1950, CIA i-a transformat pe piloții Forțelor Aeriene ale SUA în ofițeri CIA în timpul zborului lor cu aeronavele de recunoaștere U-2, apoi i-a returnat Forțelor Aeriene fără pierderea vechimii sau a beneficiilor. „Președintele Eisenhower a considerat important ca U-2 să nu fie operate de piloți militari americani”, a spus Dujmovic.

author avatar
Tudor Borcea
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger