AcasăȘTIRI EXTERNEMega-amendă pentru Amazon în Italia

Mega-amendă pentru Amazon în Italia

Autoritatea de reglementare a concurenței din Italia a amendat Amazon cu 1,13 miliarde de euro pentru abuz de dominație pe piață. Este una dintre cele mai mari sancțiuni pentru practicile considerate anticoncurenţiale impuse de o ţară unuia dintre giganţii tehnologici americani.

Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato(AGCM) a precizat că Amazon a prejudiciat operatorii concurenți în serviciile de logistică ale comerțului electronic.

“Amazon a încurajat vânzătorii de pe Amazon.it să folosească propriul serviciu de logistică – Fulfillment by Amazon (FBA),  în detrimentul serviciilor oferite de operatorii concurenți , pentru a-și consolida propria poziție dominantă”, a concluzionat AGCM.

Acest comportament este cu atât mai grav în ochii Antitrustului italian cu cât „cel puțin 70% din achizițiile de produse electronice de larg consum în Italia se fac pe Amazon”.

„Amenda este nejustificată și disproportionată. Vom face recurs”, a declarat un purtător de cuvânt al Amazon pentru CNBC.

Colosului american al distribuției online îi fusese deja impusă în noiembrie o penalizare de 68,7 milioane de euro pentru încălcarea regulilor de concurență prin restricționarea accesului pe platforma Amazon al anumitor revânzători de produse Apple.

Țările Uniunii Europene au sporit sancțiunile financiare împotriva companiilor tehnologice  americane și chineze în ultimele luni, într-un efort de a-și reglementa mai bine activitățile.

“Amenda din Italia este semnificativă pentru Amazon și face parte dintr-o tendință mai largă pe care am observat-o în Europa în ceea ce privește încercarea de a reglementa unele dintre aceste companii Big Tech”, a spus Ruhell Amin, directorul consultanței financiare de retail William O’Neil&Co.

Giganții digitali au fost vizați în mod repetat de Comisia Europeană pentru practici anticoncurențiale. Google a primit astfel amenzi grele din partea UE, un total cumulat de 8,25 miliarde de euro.

O comisie cheie a Parlamentului European a adoptat în noiembrie un proiect de regulament privind piețele digitale („Digital Markets Act”, DMA) pentru a reglementa mai bine internetul și a pune capăt abuzurilor de putere ale companiilor din sector.

Amazon, care a condus boom-ul comerțului online de la începutul pandemiei, dar care se străduiește să recruteze pentru a-și satisface nevoile și proviziile, a generat un profit net de 3,2 miliarde de dolari în trimestrul al treilea.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
393 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger