AcasăȘTIRI EXTERNEBiden și Putin joacă soarta Ucrainei! Opțiunea războiului, pe masa negocierilor Washington...

Biden și Putin joacă soarta Ucrainei! Opțiunea războiului, pe masa negocierilor Washington – Moscova

Meci decisiv Biden-Putin: se joacă soarta Ucrainei

Îl va descuraja Joe Biden pe Vladimir Putin să invadeze Ucraina? Președintele rus este cu adevărat pregătit de acțiune sau blufează? Cei doi șefi de stat vor avea o discuție, apreciată cu risc foarte mare, marți, 7 decembrie, pentru a încerca să evite escaladarea.

Președintele SUA și omologul său rus au vorbit la telefon deja de mai multe ori și s-au văzut personal în iunie, la Geneva, întâlnire considerată încurajatoare de Administrația Biden. De data aceasta, cei doi vor discuta într-un context extrem de volatil, sub formă de videoconferință – securizată, precizează Casa Albă.

175.000 de militari ruși la granița cu Ucraina

Washington și Kiev acuză Rusia a acumulat trupe la granița cu Ucraina pentru a ataca această țară, reluând scenariul în care rușii au anexat peninsula Crimeea în 2014 și au aruncat Ucraina într-un război care a ucis peste 13.000 de oameni.

Un înalt oficial american a declarat  pentru Washington Post că Rusia se pregătește să lanseze o ofensivă la începutul lui 2022, care implică până la 175.000 de soldați. Moscova a negat în repetate rânduri orice tendință belicosă și a acuzat țările occidentale de „provocări”.

Experții sunt împărțiți: mulți cred că Vladimir Putin blufează, dar puțini resping complet posibilitatea unui atac.

Prezență militară americană sporită în Europa de Est

Dacă Moscova ar trece la fapte, un înalt oficial de la Casa Albă a detaliat luni pârghiile pe care Statele Unite ar fi gata să le opereze: pe lângă sancțiuni economice, americanii sunt gata să-și sporească prezența militară în Europa de Est, dacă Rusia atacă Ucraina.

„Dacă Putin mută, ar exista o cerere crescută din partea aliaților noștri est-europeni pentru mai multe trupe, capacități și exerciții”, iar „Statele Unite vor răspunde favorabil”, a spus oficialul.

Cu toate acestea, el a precizat că un răspuns militar american direct nu este luat în considerare în prezent. „Statele Unite nu caută să se găsească într-o poziție în care utilizarea directă a forțelor americane ar fi în centrul reflecțiilor noastre”, a explicat acest oficial.

Washingtonul intenționează să favorizeze, în cazul unei invazii a Ucrainei, „o combinație” de mai multe elemente: „sprijin pentru armata ucraineană”, „sancțiuni economice puternice” și „o creștere substanțială a sprijinului și a capacităților cu aliații noștri din cadrul NATO”.

Cinci mari puteri europene sprijină Kievul

Având în vedere „tensiunile dintre Rusia și Ucraina”, liderii Germaniei, Statelor Unite, Franței, Italiei și Marii Britanii „și-au exprimat hotărârea ca suveranitatea Ucrainei să fie respectată”, a informat palatul Elysee într-un comunicat de luni.

În timp ce Rusia este acuzată că pregătește un atac asupra vecinului său ucrainean, Emmanuel Macron și ceilalți patru șefi de stat și de guvern și-au „exprimat angajamentul de a acționa pentru menținerea păcii și securității în Europa”, a adăugat președinția franceză în urma unui apel telefonic între cei cinci aliați, scrie Le Point.

Aceştia au reamintit necesitatea ca Rusia să se angajeze din nou în negocieri cu Ucraina în cadrul „formatului Normandia”, sub egida Franţei și Germaniei.

Această coordonare diplomatică a avut loc în ajunul videoconferinţei dintre preşedinţii Joe Biden și Vladimir Putin. Semn al vârfului tensiunii cu Moscova, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers luni în prima linie a frontului cu separatiștii pro-ruși, în estul țării.

Kremlinul: nu ne așteptăm la mare lucru

Dar Biden, care l-a numit pe Vladimir Putin „ucigaș”, joacă un joc delicat. El vrea să fie marele purtător de cuvânt al democraților din lume și organizează de altfel, joi și vineri un virtual „summit al democrațiilor” aspru criticat de Moscova și Beijing, care nu sunt invitate.

Și trebuie să gestioneze abil criza ucraineană, altfel aliații tradiționali ai SUA, deja iritați de retragerea din Afganistan, desfășurată haotic și fără prea multe consultări, vor reacționa defavorabil.

Va da roade această strategie de descurajare cu un Vladimir Putin atât de preocupat de statura sa internațională?

„Este dificil să te aştepţi la vreun progres important la aceste negocieri”, a declarat luni  purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a apreciat că că este puţin probabil ca în cele „câteva ore” de discuţii să fie curăţate „grajdurile lui Augias” ale relaţiilor bilaterale. În timp ce a descris relația SUA-Rusia ca „lamentabilă”.

Moscova vrea o garanție că Ucraina nu va adera la NATO, așa cum au făcut multe țări din fostul bloc sovietic. Totuși, nici Kievul, nici Washingtonul nu vor lua un asemenea angajament chiar dacă, de fapt, procedura de aderare a Ucrainei la alianța militară occidentală, deși deschisă oficial, pare înghețată.

Casa Albă agită degeaba „nucleara” economică?

Unii experți consideră că însăși desfășurarea acestui summit este în sine o victorie pentru Putin, care vrea să afirme Rusia ca putere în jocul geopolitic global, astăzi dominat de rivalitatea dintre China și Statele Unite.

Bruce Jentleson, profesor de științe politice la Duke University și consilier al Departamentului de Stat între 2009 și 2011, se îndoiește, la rândul său, de amploarea disuasivă a sancțiunilor financiare agitate de Casa Albă. Speculațiile sunt răspândite în jurul unei inițiative a Washingtonului de a tăia Rusia de la mesageria SWIFT, un mecanism esențial în finanțele globale, care permite băncilor să circule banii.

„Potrivit lor, aceasta este versiunea economică a armei nucleare, dar mă îndoiesc că sancțiunile vor avea un asemenea impact”, explică Bruce Jetleson. Acestea ar trebui „să fie coordonate cel puțin cu europenii și chiar și în acest caz există modalități de a le ocoli”.

author avatar
Tudor Borcea
629 afisari

6 COMENTARII

  1. Ba biden, spune ca te intereseaza gazele ucrainei si te deranjeaza putin ca nu e neomarxist in rest diversiuni cu razboaiele pe tetitoriile altora le stim !!!

  2. Și cum va debuta conflictul? Rusia taie gazul europenilor și provoacă scumpirea petrolului pe piața internațională? Cred că suntem supuși unui joc politic între cele două mari puteri. Apoi, SUA, după ce a ieșit șifonate din Afganistan ar putea să se expună unui nou eșec politic și militar? După ce SUA au rezolvat problemele din Orientul Mijlociu, trec la rezolvarea crizelor din estul Europei?

  3. Bullshit.
    Normal că nu va exista nici o intervenție militară directă a amerikanilor. Dacă va fi război – ceea ce e îndoielnic – se vor bate ucrainenii ăia handicapați plus ceva fraieri de români, o vor lua pe cocoașă grav și Ucraina va deveni parte a Rusiei. Amerika nu se va băga niciodată într-un imporbabil război în est, pentru că în secunda doi China va tresări puțin iar amerikanilor nu le vor ajunge toți pamperșii de pe planetă pentru a-și ține nădragii mai curați și mai uscați.
    Deci, bullshit.
    Europa e la mâna lui Putin, punct.
    Robinet-Bideu…? Du-te și mai fă-ți o injecție în cap, poate mori dracu’ și scapă lumea de o lichea ordinară. Și fă-i una și lui fi-tu, lui fiică-ta și nepotului ăluia handicapat. Familie de nenorociți, pupa-v-ar Satana-n bot de scârbe.

  4. Disperații din conducerea Ucrainei falimentare sunt folosiți ca prostii de către neomarxistii din conducerea US pentru a prune presiune pe Rusia în scopul impiedicarii formarii blocului militar ruso-chinez. Cum rusii au in fata Ucrainei și US Army supremația aeriana și navala în acest teatru de operațiuni se vor pisa pe presiunea americanilor. China și-a făcut prima baza navala la Atlantic, în Guineea Ecuatorială asa ca se poate spune ca a fost odată un Imperiu numit America. Dar totuși prăbușirea lui este încă un mare pericol pentru Lume. Atenție amerlocpupincuristilor care au pus Tara la picioarele amerlocilor.

    • China e o comoara energetica dar nu cunoaste razboiul experienta 0.Rusia nu poate conta pe o alianta cu China din cauza asta Putin a cautat ieri ajutor in India o tara mult mai saraca care penduleaza mereu intre Sua si Anglia deci si mai incerti. Rusia o putere nu se poate pune cu o superputere de 1 miliard si jumate de oameni cu un buget militar de 100x mai mare ca al ei. Esti strivit. Atunci Putin blufeaza o chinta roiala ♠️ cand el nici macar de o pereche nu are…

  5. Am vazut si eu imagini din satelit dar mie mi se par putine forte, nu pare pregatire de invazie ci mai curand o defensiva.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger