AcasăȘTIRI EXTERNEMateriale informative despre Ucraina, Iran, Marea Britanie: Biden spune că nu știe...

Materiale informative despre Ucraina, Iran, Marea Britanie: Biden spune că nu știe ce conțineau documentele confidențiale din biroul său

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, marți, că nu cunoaște conținutul unor documente confidențiale datând din timpul vicepreședinției sale sub Barack Obama (2009-2017), găsite într-unul dintre birourile pe care le-a folosit uneori ca loc de muncă.

 

„Am fost anunțat de această descoperire și am fost surprins să aflu că documente legate de guvern au fost luate din acest birou. Dar nu știu ce conțin aceste documente”, a declarat Joe Biden reporterilor în marja unui summit cu președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador și cu premierul canadian Justin Trudeau, în Ciudad de Mexico.

Materiale despre Ucraina, Iran și Marea Britanie

Documentele au fost găsite „când avocații (lui) făceau curățenie în biroul (lui) de la Universitatea din Pennsylvania”, a declarat Biden. De îndată ce avocații și-au dat seama că unele dintre ele erau confidențiale, „au făcut ceea ce trebuiau să facă, au sunat la Arhive (Arhivele Naționale)” pentru a le preda, potrivit președintelui, informează Le Monde.

Avocații lui Biden vor „coopera pe deplin” la examinarea acestor documente, a dat asigurări președintele, sperând că această anchetă va fi finalizată „în curând”.

Acest „număr mic de documente confidențiale” a fost găsit într-un „dulap încuiat” la Penn Biden Center, un think tank legat de Universitatea din Pennsylvania, a declarat luni consilierul juridic al președintelui, Richard Sauber.

„Documentele nu au făcut obiectul nici unei cereri sau solicitări prealabile, iar de la predarea lor către Arhivele Naționale, avocații lui Biden au continuat să coopereze pentru „a se asigura că Arhivele se află în posesia tuturor documentelor administrației Obama-Biden”, a adăugat el.

Potrivit CNN, printre documentele găsite, se numără 10 documente clasificate, inclusiv note de serviciu ale serviciilor secrete americane și materiale informative care acopereau subiecte precum Ucraina, Iran și Marea Britanie.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland a primit un raport preliminar cu privire la aceste documente iar acum se confruntă cu decizia critică cu privire la modul de a proceda, inclusiv dacă să deschidă o anchetă.

Donald Trump cere percheziții

În august 2022, poliția federală (FBI) a efectuat o percheziție spectaculoasă la reședința lui Donald Trump, în Florida, pentru a reintra în posesia a mii de documente, dintre care o sută considerate secrete de apărare, luate de fostul președinte după ce a părăsit Casa Albă și pe care acesta refuzase anterior să le restituie arhivelor.

Potrivit presei, documentele clasificate confiscate din casa sa de la Mar-a-Lago conțineau informații sensibile despre China și Iran, precum și secrete nucleare.

„Când va percheziționa FBI-ul numeroasele reședințe ale lui Joe Biden și chiar Casa Albă?”, a reacționat Donald Trump

 

author avatar
Tudor Borcea