AcasăȘTIRI EXTERNEMăsuri fără precedent luate de Rusia după sancțiunile NATO

Măsuri fără precedent luate de Rusia după sancțiunile NATO

Măsuri fără precedent luate de Rusia după sancțiunile NATO

Rusia a anunțat, luni, 18 octombrie, că-și suspendă misiunea de reprezentare pe lângă NATO și misiunea Alianței la Moscova, după retragerea acreditării de către NATO a opt oficiali ruși acuzați de spionaj. 

„În urma anumitor măsuri luate de NATO, condițiile de bază pentru a lucra împreună nu mai există”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, precizând că a priori aceste decizii vor intra în vigoare pe 1 noiembrie.

Spioni peste tot

Prin urmare, în detaliu, Rusia își va suspenda pe termen nedefinit misiunea la Bruxelles pe lângă alianța militară occidentală, precum și misiunea NATO găzduită de ambasada belgiană la Moscova.  Rolul acestuia din urmă este de a asigura legătura dintre Alianța de la Bruxelles și Ministerul rus al Apărării.

Serghei Lavrov a mai anunțat că „pune capăt activității biroului de informare NATO”. Aceasta din urmă este definită de Alianță ca având misiunea „de a îmbunătăți cunoașterea și înțelegerea reciprocă”.

Aeste anunțuri vin după multiple acuzații de spionaj. La începutul lunii octombrie, NATO a anunțat că va retrage acreditarea a opt membri ai misiunii ruse de la Bruxelles, acuzați că sunt „agenți ruși de informații nedeclarați”, scrie Le Figaro.

Activități „rău intenționate în Europa”

De altfel, Rusia s-a făcut vinovată de creșterea „activității rău intenționate” în Europa, potrivit secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg. „ Relațiile dintre NATO și Rusia sunt la punctul lor cel mai de jos de la sfârșitul Războiului Rece. Și asta din cauza comportamentului rușilor”, a spus Jens Stoltenberg. „Am văzut o creștere a activității rău intenționate din Rusia, în special în Europa și, prin urmare, trebuie să acționăm”.

NATO a decis deja în martie 2018 să retragă acreditările a șapte membri ai misiunii ruse și să îi expulzeze din Belgia în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia. Rusia, care fusese acuzată că a încercat să-l elimine pe Skripal cu un agent neurotoxic, Noviciok, a negat orice implicare.

Numărul de acreditări pentru misiunea rusă la Bruxelles fusese redus atunci de la 30 la 20. La 7 octombrie 2021, acest număr a fost iar revizuit și redus la 10.

author avatar
Tudor Borcea
500 afisari
Zenville

Ultimele știri

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...

Umblă magazinele cu puiul vopsit? Cum putem verifica, la vitrină, dacă produsul a fost crescut natural

Aproape că s-a declanşat un scandal naţional după ce Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avertizat într-un mesaj transmis miercuri...
proger