AcasăȘTIRI EXTERNEMăsuri dure anunțate de Rusia de la 1 decembrie. „Toate adresele vor...

Măsuri dure anunțate de Rusia de la 1 decembrie. „Toate adresele vor fi publicate, nu ne mai jucăm”

Măsuri dure anunțate de Rusia de la 1 decembrie. „Toate adresele vor fi publicate, nu ne mai jucăm” / Foto: printscreen

De la 1 decembrie, Ministerul rus al Justiției va publica pe site-ul său lista completă a „agenților străini” identificați de autorități.

Această publicare ar putea un demers de clarificare, deoarece această listă nu a încetat să crească în ultimele luni, ajungând la aproximativ 250 de nume, personalități fizice sau juridice, toate critice la adresa autorităților ruse.

Medvedev: „Activitățile lor trebuie strict controlate”

Cu un singur detaliu: lista va conține toate datele personale ale „agenților străini”, de la numerele de identificare fiscală și de securitate socială până la adresele persoanelor în cauză. În conformitate cu propriile reglementări, administrația rusă consideră, de obicei, aceste informații confidențiale.

Mass-media oficială din Rusia prezintă în mod regulat agenții străini, fie că sunt jurnaliști, avocați sau activiști de mediu, drept „trădători”. De la începutul conflictului din Ucraina, persoanele considerate a se opune intervenției rusești au avut ușile de la apartamente etichetate sau au fost atacate, cum ar fi editorul ziarului Novaia Gazeta, Dmitri Muratov. De asemenea, s-au înmulțit cazurile de brutalitate polițienească împotriva celor care îndrăznesc să protesteze.

„Să nu ne mai jucăm, mai ales în perioadele de operațiuni militare speciale”, a comentat fostul președinte Dmitri Medvedev. „Activitățile agenților străini trebuie să fie strict controlate, inclusiv de către societate”.

Prima lege privind agenții străini datează din 2012, fiind adoptată pentru a proteja țara de influențele străine „dăunătoare”, adică occidentale, scrie Le Monde.

„Agenții străini” trebuie să dea socoteală pentru participarea lor la orice eveniment public și să prezinte, la fiecare trei luni, detalii complete privind cheltuielile și veniturile lor. Un decret adoptat la 10 noiembrie le interzice, de asemenea, să desfășoare activități educaționale sau să colaboreze cu statul. De asemenea, autoritățile au extins treptat criteriile utilizate. Inițial, scopul a fost de a urmări presupusele finanțări străine, ceea ce nu a împiedicat manipularea. În mai multe cazuri, oamenii au fost trecuți pe listă după ce au primit, fără să știe, câteva ruble de la străini misterioși.

Mai multe texte au simplificat progresiv lucrurile, eliminând dimensiunea financiară. Începând cu 14 iunie, orice persoană care desfășoară o activitate care are un caracter politic și care „beneficiază de sprijin străin sau se află sub influență străină” poate fi considerată agent străin.

author avatar
Tudor Borcea