Medicii de familie din Marea Britanie vor deveni antrenori pentru pacienții cu probleme de greutate, iar dulciurile vor fi interzise la casele de marcat ale magazinelor.Acestea sunt doar o parte din măsurile luate de Guvernul Boris Johnson împotriva obezității.
Medicii generaliști vor fi instruiți pentru a ajuta pacienții să scape de kilograme, în loc să le spună pur și simplu că sunt prea grași.
Pacienții obezi vor primi cursuri de gestionare a greutății. Noul obiectiv al medicilor de familie britanici are ca scop încurajarea oameniilor de a-și asuma responsabilitatea pentru propria sănătate. Pacienților li se va recomanda un plan de alimentație sănătoasă și fitness de 12 săptămâni, medicii fiind îndemnați să le prescrie, de asemenea, mersul pe jos și ciclismul.
Aproximativ 35 de milioane de britanici sunt supraponderali sau obezi, iar miniștrii speră ca această campanie să schimbe gândirea oamenilor în ceea ce privește propria sănătate. Boris Johnson dezvăluie câteva detalii ale strategiei sale anti-obezitate, aceasta incluzând punerea numărului de calorii pe etichetele alcoolice. Totodată, restaurantele și lanțurile de livrare trebuie să imprime detalii similare pe meniurile lor, în timp ce în magazinele cu alimente nesănătoase vor fi eliminate de la casele de marcat și vor fi, de asemenea, excluse din promoțiile de tip „2 la preț de 1”.
Acest plan vine după lupta aproape fatală a primului ministru cu coronavirus în aprilie, când medicii i-au spus că greutatea lui a fost un factor major în agravarea stării sale. De atunci acesta a pierdut în greutate aproape 7 kilograme. Speră că reducerea nivelului de obezitate va ajuta țara să lupte cu un posibil nou val de Covid-19. Johnson a declarat că: „Pierderea în greutate este grea, dar cu unele mici schimbări, cu toții putem fi în formă și mai sănătoși”.
Se speră că această serie de măsuri va ajuta Marea Britanie să-și piardă reputația de „omul gras al Europei”.Două treimi din adulți sunt supraponderali sau obezi, în timp ce unul din trei copii se confrută cu excesul de kilograme până când părăsesc școala primară.
Criza obezității a făcut presiuni asupra Sistemului de Asistență Medicală de ceva timp, bolile aferente costând 6 miliarde de lire sterline pe an. Este vorba de nivelul crescut de diabet de tip 2 și de mai multe tipuri de cancer, precum și cauza principală a atacului de cord și a loviturilor.
Cifrele arată că cei supraponderali sau obezi au un risc mult mai mare de a ajunge la spital sau de a muri de boală. Aproximativ 8% dintre pacienții bolnavi din unitățile de terapie intensivă au fost obezi, comparativ cu 2,9% din populația generală.
Adam Briggs, de la Fundația pentru Sănătate, a declarat că: „Anunțul de astăzi include niște pași pozitivi pentru combaterea obezității în Marea Britanie, dar strategia Guvernului este mai degrabă o ocazie ratată de a oferi tuturor șansele egale de a duce o viață sănătoasă.”