AcasăȘTIRI EXTERNEMăsură extremă luată de o țară NATO împotriva Moscovei / Premierul: „Dasvidania,...

Măsură extremă luată de o țară NATO împotriva Moscovei / Premierul: „Dasvidania, rușilor!”

Măsură extremă luată de o țară NATO împotriva Moscovei / Premierul: „Dasvidania, rușilor!”

După suspiciuni de spionaj, Slovacia a anunțat că expulzează 35 de diplomați ruși. Premierul slovac a explicat că „nu va tolera ca rușii să desfășoare în Slovacia, sub acoperire diplomatică, activități de spionaj masiv”.

Atmosferă de Război Rece în Bratislava. Slovacia decis să expulzeze 35 de diplomați ruși, a anunțat miercuri Ministerul de Externe, citând informații furnizate de serviciile de informații. Această măsură face parte dintr-o serie lungă de expulzări a diplomaților ruși de către mai multe state membre ale UE și de către SUA, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

„Nu tolerăm activități masive de spionaj”

„Regretăm că, după expulzările anterioare ale diplomaților ruși în ultimii doi ani, misiunea diplomatică rusă nu și-a arătat intenția de a funcționa corespunzător în Slovacia”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației slovace, Juraj Tomaga. El a făcut, astfel, aluzie la expulzări care au avut loc în august 2020 și martie 2022. În urmă cu doi ani, presa slovacă estimase numărul diplomaților ruși la Bratislava la aproximativ 45, scrie 20 Minutes.

„Guvernul meu nu va tolera ca rușii să desfășoare activități masive de spionaj în Slovacia sub acoperire diplomatică, să corupă cetățenii noștri, să răspândească dezinformarea și să polarizeze societatea noastră”, a scris premierul Eduard Heger pe Facebook, sub titlul „Dasvidania” („la revedere” în Rusă).

Belgia, Olanda, Cehia și Irlanda au anunțat, marți, expulzarea a zeci de diplomați ruși suspectați de spionaj, într-o acțiune coordonată.

author avatar
Tudor Borcea