AcasăȘTIRI EXTERNEMăsură extremă împotriva COVID-19. A fost decretată starea de catastrofă națională. Armata...

Măsură extremă împotriva COVID-19. A fost decretată starea de catastrofă națională. Armata a ieșit pe străzi

Chile a fost lovită dur de epidemie, iar guvernul are astfel baza legală pentru recurgerea la armată în scopul asigurării ordinii publice.

„Starea de excepţie constituţională în caz de catastrofă” a fost prelungită pentru încă trei luni de zile.

„Este vorba despre a proteja vieţile chilienilor”, a justificat ministrul apărării, Alberto Espina.

Pentru prima oară a fost decretată în această țară starea de catastrofă națională, pe data de 18 martie.

Prin această măsură, autoritățile chiliene au interzis populației deplasarea pe timp de noapte şi instaurarea carantinei.

Până în prezent, la 18 milioane de locuitori cât este populația țării, sunt 179.436 de cazuri de contaminare declarate şi 3.362 de decese.

Pandemia a schimbat ministrul Sănătății

Modul în care a fost gestionată epidemia şi o controversă privind metodologia de numărare a deceselor legate de COVID-19 l-au costat funcţia pe ministrul sănătăţii, Jaime Manalich, care şi-a anunţat sâmbătă demisia.

Locul său a fost luat de Enrique Paris, pediatru şi fost preşedinte al Ordinului medicilor.

Chile a fost una din primele ţări latino-americane care a decretat o stare de urgenţă sanitară preventivă încă din 7 februarie. După câteva săptămâni au fost închise frontierele, au fost suspendate cursurile şcolare, restrânse deplasările şi aplicată o politică de depistare masivă a infectărilor.

Dar, spre deosebire de alte ţări latino-americane, Chile a optat nu pentru măsura de izolare generală a populaţiei, ci pentru carantine selective, în funcţie de focare.

Decizia a dat rezultate bune în cartierele înstărite, dar s-a dovedit mult mai puţin eficace în cele sărace, potrivit romaniatv.net

author avatar
Eli Dan Davidescu
697 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri