AcasăCORONAVIRUSMicroplasticele din măștile de protecție purtate în pandemia Covid-19, descoperite în plămânii...

Microplasticele din măștile de protecție purtate în pandemia Covid-19, descoperite în plămânii oamenilor!

Microplasticele din măștile de protecție, descoperite adânc în plămânii oamenilor

Într-un moment în care specialiștii avertizează despre pericolul sutelor de milioane de tone de plastic care poluează planeta, pandemia Covid-19, a împins problema plasticului la cote și mai mari, odată cu obligativitatea purtării de măști de protecție.

Analizele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că oamenii inhalează microparticule de plastic și le consumă odată cu mâncarea și apa.

Plastic în plămâni

O examinare post-mortem din 2021 a National Institute for Health and Care Excellence (NICE, Marea Britanie) a confirmat prezența microplasticelor la 13 dintre cele 20 de persoane analizate, iar cu peste 20 de ani în urmă, o examinare a cancerului pulmonar din SUA din 1998 a descoperit 11 cazuri de prezență a acestor componente în 99 dintre cele 114 probe de plămâni care au fost examinate.

O echipă de oameni de știință de la Hull York Medical College a căutat să cerceteze efectul pe care inhalarea microplasticelor îl are asupra țesutului uman. Ei au analizat țesutul pulmonar uman la 13 bolnavi care au suferit o intervenție chirurgicală pulmonară. Ei au descoperit contaminarea cu microplastic la 11 din cei 13 bolnavi (39 de articole în 11 mostre de țesut pulmonar).

Autorii au descoperit 12 tipuri de microplastice, „care au multe utilizări și sunt, în general, prezente în ambalaje, sticle, haine, frânghie/sforă și o mulțime de procese de fabricație”.

Polipropilena și polietilenul tereftalat

Însă o varietate mai mare de microplastice a fost descoperită în părțile inferioare ale plămânilor. Probabil că cele mai importante tipuri de microplastice au fost polipropilena (PP) și polietilenul tereftalat (PET). Acestea se regăsesc în măștile purtate în timpul pandemiei Covid-19, PP este probabil cel mai utilizat element din plastic în aceste măști.

Un studiu din 2021 atrăgea atenția asupra pericolelor pe care le prezintă purtarea măștilor chirurgicale albastre și inhalarea de microplastice. Cercetătorii au descoperit că reutilizarea măștilor ar putea spori pericolul de inhalare a particulelor de microplastic și că aparatele de respirație N95 au avut cea mai mică varietate de microplastice lansate în comparație cu nepurtarea unei măști.

Specialiștii subliniază faptul că măștile chirurgicale folosite de cumpărătorii din Canada, SUA și din întreaga lume elimină microplastice suficient de mici pentru a fi inhalate.

Totodată, reinhalarea particulelor virale prinse în picături de salivă și depuse pe măști agravează rezultatele. Se pare că inhalarea sau consumul de microplastice permite intrarea microparticulelor în fluxul sanguin, după care în organe importante

author avatar
Tudor Borcea