AcasăȘTIRI EXTERNEMașinile electrice vor cauza o penurie mondială de apă. Efectul pervers al...

Mașinile electrice vor cauza o penurie mondială de apă. Efectul pervers al corectitudinii ecologiste

Mașinile electrice vor cauza o penurie mondială de apă. Efectul pervers al corectitudinii ecologiste

Cantitatea de apă necesară pentru fabricarea bateriilor pentru mașinile electrice și a cipurilor electronice este uriașă.

Faptul că autovehiculele electrice nu scot gaze și emisii induce falsa idee că sunt 100% prietenoase cu mediul. Pentru că fabricarea lor presupune un veritabil cocktail toxic și mare consumator de energie și resurse.

Cât de ecologică este mașina electrică o relevă și un recent studiu al agenției pentru tranziție ecologică a Franței, ADEME.

Potrivit acestui studiu, fabricarea unei mașini electrice emite în medie cu 50% mai mult CO2 decât o mașină termică, în special datorită extracției metalelor necesare bateriilor: cobalt, grafit, mangan, litiu, nichel, etc.

Durata medie de viață a unei baterii electrice este de zece ani. În această perioadă de timp, bateriile uzate, în care găsim metale toxice, rare și prețioase, precum și acizi, ar putea depăși 100.000 de tone pe an. Iar cantitățile care trebuie reciclate ar putea ajunge la 700.000 de tone în 2035.

„Vehiculele electrice sau hibride sunt, de asemenea, mai grele, cu toate consecințele rezultate: uzura anvelopelor, uzura drumului și emisiile în timpul frânării, toate proporționale cu greutatea”, subliniază expertul Loïk Le Floch-Prigent în Atlantico.

La utilizare, bilanțul mașinii electrice este mult mai virtuos decât cel al vehiculelor pe benzină sau diesel. Dar sunt necesari între 30.000 și 40.000 km pentru ca amprenta de carbon dintre cele două să se echilibreze.

Știindu-se că într-o țară mare precum Franța, francezii parcurg în medie 13.000 km pe an, durează până la trei ani ca un vehicul electric să polueze mai puțin decât unul termic.

Sete mare

Dar asta nu este tot. Vehiculele electrice riscă, de asemenea, să provoace o penurie de apă, susține Paul Buchwitz de la administratorul german de active DWS.

Aceste mașini burdușite cu senzori și electronică „conțin cantități mari de semiconductori care consumă multă apă”, susține expertul. Este nevoie de aproximativ 100 de litri pentru a produce un singur cip, deoarece plachetele sunt curățate la fiecare etapă a procesului”.

Situația ar fi deosebit de critică în Taiwan, care produce 70% din cipurile pentru mașini din lume. Taiwan Semiconductor manufacturing company (TSMC), lider modial în domeniu, consumă 156.000 de tone de apă pe zi.

Nivelul de secetă din Taiwan este de așa natură încât compania folosește cisterne pentru a se apoviziona, iar tensiunile cresc cu fermierii locali.

În plus, producția de baterii consumă, de asemenea, multă apă. Este nevoie de între 41.000 și 1.9 milioane de litri de apă pentru a extrage o tonă de litiu, element-cheie pentru baterii. În total, o mașină electrică ar consuma cu 56% mai multă apă pe parcursul ciclului său de viață decât o mașină termică, potrivit unui raport al Congresului SUA.

Cine regenerează regenerabilele?

Și situația nu este mai bună cu vehiculele alimentate cu hidrogen. „Un litru de carburant sintetic pe bază de hidrogen necesită aproximativ 1,4 litri de apă. Dacă acest combustibil este produs plecând de la hidrogen „verde”, produs din energii regenerabile, cantitatea de apă necesară poate ajunge la 70 de litri pe litru de combustibil, deoarece sunt necesare și cantități mari de apă pentru furnizarea și întreținerea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi instalațiile solare ”, avertizează Paul Buchwitz.

Aceste cifre ar trebui totuși puse în perspectivă, afirmă alții. „Fabricarea unei baterii Tesla de 64 kWh necesită 3.840 de litri de apă, adică consumul necesar pentru producerea a  30 de căni de cafea sau unei jumătăți depereche de blugi, temperează Maximilian Fichter, directorul Institutul Helmholtz pentru stocarea energiei electrochimice din Ulm (Germania), în TagesSpiegel.

În plus, 17,5 miliarde de litri de petrol sunt consumați în prezent în întreaga lume în fiecare zi, necesitând 46 de miliarde de litri de apă pentru extragerea lor. „Cu această apă, puteți extrage litiu pentru 1,5 milioane de baterii Tesla”, afirmă Fichter.

Eco, doar pentru premianți

Există și o altă critică față de mașinile electrice: prețul, mult mai mare decât în cazul celor cu motor termic. Dacă statele „curate” vor să promoveze mașina electrică, cu prime de cumpărare  și locuri de parcare gratuite este pentru că mașinile electice sunt încă scumpe, chiar foarte scumpe.

Astfel că doar o elită urbană își va putea permite acest lux care nu corespunde încă nevoilor unei populații, fie rurale, fie care călătorește pe distanțe mari.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
1.109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger