AcasăȘTIRI EXTERNEMașini electrice. Record de vânzări în UE anul trecut / Asaltul bateriilor...

Mașini electrice. Record de vânzări în UE anul trecut / Asaltul bateriilor și „hibrizilor”

Mașini electrice. Record de vânzări în UE anul trecut / Asaltul bateriilor și „hibrizilor” / Foto: printscreen

Vânzările de vehicule electrice în UE au crescut cu 28%, comparativ cu anul 2021.

Vânzările de mașini electrice au stabilit un nou record de cotă de piață în Uniunea Europeană în 2022, deși creșterea lor a încetinit ușor, potrivit cifrelor publicate miercuri de producătorii auto.

Peste 1,1 milioane de vehicule

Mașinile cu baterii au reprezentat 12,1% din vânzările de mașini noi în 2022, în creștere de la 9,1% în 2021, respectiv 1,9% în 2019, a anunțat miercuri într-un comunicat ACEA, asociația producătorilor.

Pe o piață auto care a avut dificultăți în a-și reveni după Covid-19 și care rămâne îngreunată de probleme logistice, vânzările de mașini electrice s-au remarcat: au crescut cu 28%, față de 2021, la peste 1,1 milioane de vehicule.

Aceste vânzări au fost impulsionate în special de piața din Germania, unde s-au accelerat la sfârșitul anului, înainte de o reducere a primelor de achiziție, informează Le Figaro. Electricele au avut, de asemenea, un mare succes în Suedia și Belgia, în timp ce piața italiană a fost singura care a încetinit această motorizare în 2022 (-26,9%).

Hibrizii nereîncărcabili (diesel sau benzină) au continuat, de asemenea, să cucerească piața (+8,6%) și reprezintă acum 22,6% din vânzări, cu 2.089.653 de mașini vândute.

Vânzările de hibrizi reîncărcabili, vehicule echipate cu un motor cu ardere internă și un motor electric care poate fi reîncărcat la o priză sau la un terminal, au încetinit pentru prima dată, cu 874.182 de vehicule vândute (+1,2%).

În total, de la sfârșitul anului 2021, mașinile electrificate (hibride și 100% electrice) au depășit mașinile pe benzină: acestea din urmă au reprezentat 36,4% din vânzări în 2022 (-12,8%, cu aproape 3,3 milioane de vehicule vândute).

2035, sfârșitul motoarelor clasice

În contextul în care Comisia Europeană își propune să interzică vânzările de mașini cu motoare cu combustie până în 2035, majoritatea producătorilor și-au intensificat oferta și vânzările de mașini electrice și hibride, chiar dacă prețurile acestora rămân ridicate.

Dieselul, afectat de scandalul Dieselgate, de taxele fiscale ridicate și de reducerea ofertei în gamele producătorilor, își continuă panta descendentă (-19,7%), cu 1,5 milioane de vehicule vândute. Scăderea vânzărilor de motoare diesel este deosebit de accentuată în țară ca Franța și Belgia

author avatar
Tudor Borcea