AcasăȘTIRI EXTERNEMasacru la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan. Bilanț devastator, zeci de morți

Masacru la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan. Bilanț devastator, zeci de morți

exploziiMasacru la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan. Bilanț devastator, zeci de morți

Cel puţin 24 de persoane au fost ucise în confruntările de la graniţa Kârgâzstanului cu Tadjikistanul, în contextul unei creșteri a violenţelor între aceste două foste republici sovietice din Asia Centrală.

Ambele mici națiuni sărace și fără ieșire la mare s-au acuzat reciproc că au reluat luptele într-o zonă în dispută, în ciuda unui acord de încetare a focului.

Bilanț tragic: 24 de morți și 87 de răniți

„24 de cadavre au fost aduse la unităţile sanitare din regiunea Batken”, situată în sud-vestul Kârgâzstanului şi la graniţa cu Tadjikistanul, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Kârgâzstan, potrivit unui comunicat.

Ministerul sănătăţii din Kârgâz a anunţat ulterior că 87 de cetățeni au fost răniţi, a anunţat agenţia rusă de ştiri Interfax.

Ministerul kârgâz al situațiilor de urgență a declarat că peste 136.000 de civili au fost evacuați din zona de conflict, a transmis Interfax, citată de CNN.

Confruntări violente la graniță

Kârgâzstanul a anunţat vineri o încetare a focului cu Tadjikistanul după o escaladare a confruntărilor la graniţă, ciocniri soldate de asemenea cu peste 30 de răniţi, notează AFP şi Reuters.

Frontiera tadjico-kârgâză este în mod constant scena unor confruntări. Aproape jumătate din graniţa de 970 km este contestată, iar progresele în ceea ce priveşte delimitarea frontierei au fost lente în ultimii ani.

În 2021 au avut loc un număr fără precedent de confruntări între cele două părţi, soldate cu peste 50 de morţi, declanşând temeri de extindere a conflictului.

author avatar
Andreea Vlad