AcasăȘTIRI EXTERNEMasacru într-o favelă din Rio de Janeiro. Cel puțin 18 morți într-o...

Masacru într-o favelă din Rio de Janeiro. Cel puțin 18 morți într-o operațiune a poliției – FOTO&VIDEO

Masacru într-o favelă din Rio de Janeiro. Cel puțin 18 morți într-o operațiune a poliției - FOTO&VIDEO / Foto: printscreen

Cel puțin 18 persoane au murit, joi, într-o operațiune masivă a poliției împotriva crimei organizate într-o favelă din Rio de Janeiro, în Brazilia.

Dintre cele 18 persoane ucise, 16 sunt „suspectate” de apartenență la bande criminale, una este o locuitoare a favelei și alta este un membru al forțelor de poliție în vârstă de 38 de ani, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor de ordine într-o conferință de presă.

„Când m-am uitat la ea, avea o gaură în piept”

Biroul apărătorului drepturilor omului și Comisia pentru drepturile omului din cadrul Baroului brazilian au declarat separat pentru că au primit informații despre un total de 20 de morți, inclusiv polițistul și femeia.

Moartea femeii, în vîrstă de 50 de ani, pe nume Leticia Marinho de Sales, este în curs de investigare. „Nu știm cum s-a întâmplat”, a declarat colonelul Rogério Lobasso, ofițerul de poliție militară însărcinat cu operațiunea, după ce și-a exprimat regretul.

Un bărbat care susține că este iubitul femeii a declarat pentru site-ul de știri G1 că poliția a tras în mașina în care se aflau. „Era un polițist la un semafor roșu, am oprit. Dar tot au tras în mașină. Am văzut-o căzând pe partea mea. Când m-am uitat la ea, avea o gaură în piept”, a spus Denilson Gloria.

Poliția, atacată cu „tactici militare de gherilă

Președintele Jair Bolsonaro a deplâns moartea ofițerului de poliție Bruno de Paula Costa, fără a menționa ceilalți morți. „A murit în urma unei confruntări cu bandiții”, a declarat liderul extremei drepte în tradiționala sa emisiune pe rețelele de socializare, în care s-a plâns, de asemenea, de presupusele dificultăți judiciare cu care se confruntă autoritățile în desfășurarea operațiunilor în favele.

Aproape 400 de membri ai forțelor de ordine au luat parte la operațiune, inclusiv mai multe vehicule blindate și patru avioane, pentru a înfrunta o bandă specializată în jefuirea de bunuri și transporturi de bani și valori

Autoritățile au declarat că unitățile lor au fost „atacate violent” cu tactici „militare și de gherilă” în timpul operațiunii și i-au acuzat pe unii presupuși criminali că au folosit civili ca scuturi umane.

„Poliția trebuie să reacționeze pentru a se proteja pe sine și populația”, a remarcat la conferința de presă Fabricio Oliveira, coordonatorul unității speciale a poliției civile (CORE). El a descris operațiunea ca fiind „emblematică”, deoarece a avut loc într-o zonă în mod tradițional interzisă pentru forțele de ordine și unde, a spus el, se refugiază infractori din alte state braziliene, informează Boursorama.

1.356 de persoane, ucise de poliție anul trecut

Autoritățile explicaseră anterior că operațiunea a avut ca scop limitarea „politicii expansionist” a bandelor din Complexo do Alemao în „diverse zone ale statului Rio de Janeiro”.

Poliția militară a statului Rio a declarat pe Twitter că „infractorii” din Complexo do Alemao au dat foc la baricade, au aruncat ulei pe șosea și au atacat ofițeri de poliție pentru a îngreuna operațiunea și a putea fugi.

Aceasta este a doua operațiune a poliției cu un bilanț uman ridicat într-o favelă carioca în ultimele luni, după cea din Vila Cruzeiro din luna mai, care a costat viața a 25 de persoane, dintre care 23 de suspecți.

În 2021, 1.356 de persoane au fost ucise de forțele de poliție în acest stat, cel mai mare număr de morți și răniți în confruntări din Brazilia, potrivit Monitor da Violência.

author avatar
Tudor Borcea
363 afisari

2 COMENTARII

  1. si in colonia rrumanistan este la fel!

    militienii ucid cu sange rece oameni, nenorocesc oameni si nu patesc nimic! mai mult, sunt mutati tot pe post caldut!

    RRUMANIA = STAT MAFIOT ESUAT CRIMINAL SECURIST

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger