AcasăȘTIRI EXTERNEMasacru în Sudan! Zeci de morți în confruntările tribale - FOTO/VIDEO

Masacru în Sudan! Zeci de morți în confruntările tribale – FOTO/VIDEO

sudanMasacru în Sudan! Zeci de morți în confruntările tribale - FOTO/VIDEO / foto: Twitter @aanogoud

Zeci de familii fugeau sâmbătă de violența în statul Blue Nile din Sudan, unde confruntările în curs între două triburi au ucis cel puțin 31 de persoane, au declarat oficialii locali.

Cel puțin alți 39 de persoane au fost răniți și 16 magazine au incendiat de la izbucnirea violențelor de luni din cauza unei dispute asupra terenurilor dintre triburile Berti și Hawsa, transmite Al Jazeera.

Bilanțul tragediei: 31 de morți și 39 de persoane rănite

Confruntările au continuat până sâmbătă după-amiază, în ciuda desfășurării a mai multor trupe în regiune, potrivit Comitetului Medicilor din Sudan, care urmărește violența în toată țara.

„Avem nevoie de mai multe trupe pentru a controla situația”, a declarat sâmbătă pentru AFP oficialul local Adel Agar din orașul Al-Roseires. El a cerut, de asemenea, mediatorilor să reducă tensiunile care au dus la mulți „morți și răniți”.

Comitetul Medicilor din Sudan a declarat că mai mulți răniți au fost transportați la spitale sâmbătă, pe fondul lipsei de medicamente de urgență și salvatoare din provincie. Ea a cerut autorităților din capitala Khartoum să ajute la evacuarea persoanelor rănite pentru tratament avansat.

Guvernatorul Blue Nile, Ahmed al-Omda, a emis vineri un ordin de interzicere a oricăror adunări sau marșuri timp de o lună, iar sâmbătă a fost impus un stațion de noapte.

Forțele de ordine, în stare de alertă

Guvernul local a desfășurat forțele militare și paramilitare de sprijin rapid (RSF) pentru a aduce stabilitate în regiune.

Ciocnirile s-au reluat sâmbătă, după o scurtă pauză, în apropiere de capitala statului Al-Damazin, au spus martorii.

„Am auzit împușcături”, a declarat pentru AFP locuința Fatima Hamad din orașul Al-Roseires, de peste râu față de Al-Damazin, „și am văzut fum ridicându-se” din sud.

Locuitorul Al-Damazin, Ahmed Youssef, a spus că „zeci de familii” au traversat podul spre oraș pentru a fugi de tulburări.

Confruntări violente între triburi

Un apel urgent pentru donarea de sânge a fost lansat de către spitale pentru tratarea victimelor din tulburări, potrivit unor surse medicale.

Violența a izbucnit după ce tribul Berti a respins o cerere Hawsa de a crea o „autoritate civilă care să supravegheze accesul la pământ”, a spus un membru important al Hawsa.

Dar un membru senior al familiei Berti a spus că tribul a răspuns la o „încălcare” a pământurilor sale de către Hawsa.

author avatar
Andreea Vlad