AcasăȘTIRI EXTERNERio de Janeiro, cel puțin 22 de morți după o razie a...

Rio de Janeiro, cel puțin 22 de morți după o razie a Poliției în favele! / Lupte de stradă cu narcotraficanții Braziliei – VIDEO

Masacru în Rio de Janeiro. Cel puțin 22 de morți după o razie a poliției / Lupte de stradă cu narcotraficanții

Cel puțin 22 de persoane au fost ucise marți într-o nouă operațiune sângeroasă a poliției într-o favela din Rio de Janeiro, Brazilia, la un an după cea mai sângeroasă razie din istoria orașului, care s-a soldat deja cu 28 de morți.

La prânz, bilanțul provizoriu al raidului din favela Vila Cruzeiro se ridica la 11 morți, dar acesta s-a dublat în câteva ore, numeroase cadavre fiind transportate la un spital din apropiere în cursul după-amiezii.

Imaginile groazei filmate și distribuite pe social media

Locuitorii au cărat ei înșiși cadavrele. Imaginile insuportabile filmate de un cameraman arată o camionetă încărcată cu cel puțin patru cadavre. Potrivit poliției, cel puțin 11 victime erau „suspecți”, iar un locuitor al favelei a fost lovit de un glonț rătăcit.

„Un alt masacru. Nu putem banaliza acest lucru, nu este posibil ca statul să intre într-o favelă și să lase mai mult de 20 de cadavre în urmă”, a declarat David Gomes Lobo dos Santos, un locuitor de 32 de ani din Vila Cruzeiro.

Din cine este alcătuit „Comandoul roșu”

Poliția militară, care efectuează frecvent acest tip de operațiuni de dimineață în favelele din Rio împotriva traficanților de droguri, spune că a fost întâmpinată cu focuri de armă în momentul în care a început o operațiune de „localizare și capturare a infractorilor ascunși” în Vila Cruzeiro.

„A fost o operațiune planificată de săptămâni întregi, dar am identificat mișcarea infractorilor în timpul nopții și am decis să intervenim”, a explicat colonelul Luiz Henrique Marinho Pires, care a precizat că suspecții se pregăteau să fugă într-o altă favelă.

De asemenea, el a dezvăluit că un elicopter folosit de poliție în timpul operațiunii a fost lovit de mai multe gloanțe.

Operațiunea, care a început marți, în jurul orei 04.00 (07.00 GMT), a vizat în mod special „Comando Vermelho” (Comandoul Roșu), una dintre principalele facțiuni criminale din Brazilia, „responsabilă pentru mai mult de 80 la sută din împușcăturile din Rio”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției pentru TV Globo.

13 puști de asalt, patru pistoale, 20 de motociclete și 10 mașini au fost confiscate în cadrul operațiunii, dar poliția nu a raportat nici o arestare. Cele mai intense schimburi de focuri au avut loc în zori, în partea înaltă a cartierului, pe vârful unui deal unde pădurea tropicală este blocată de un drum de pământ.

6.100 de persoane, ucise de poliție în 2021

Unii suspecți ar fi fost împușcați în pădure, ceea ce ar explica de ce un număr mare de cadavre au fost găsite mai târziu în cursul zilei, scrie Boursorama. Vila Cruzeiro, o favelă situată nu departe de aeroportul internațional din Rio, a fost deja scena unei alte confruntări violente în februarie, când opt persoane au fost ucise de poliție.

În mai 2021, o operațiune a poliției în favela Jacarezinho, la aproximativ 10 km de Vila Cruzeiro, s-a soldat cu 28 de morți, inclusiv un ofițer de poliție, bilanțul cel mai greu din istoria orașului. Poliția braziliană este una reputată pentru focuri de armă mortale, cu peste 6.100 de persoane ucise în 2021, adică o medie de 17 pe zi.

author avatar
Tudor Borcea
639 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger