AcasăȘTIRI EXTERNEMasacru în Myanmar. Poliția și armata au tras la foc automat în...

Masacru în Myanmar. Poliția și armata au tras la foc automat în protestanți! Cel puțin 18 persoane, ucise!

Masacru în Myanmar. Poliția și armata au ucis cel puțin 18 persoane

Poliția și armata birmaneze au deschis focul, duminică, împotriva manifestanților pro-democrație, în cea mai sângeroasă zi a represiunii după puciul de la începutul lunii februarie.

Potrivit unui bilanț preluat de dpa de la Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), poliţia şi armata din Myanmar au deschis focul asupra manifestanților și au ucis cel puţin 18 oameni. Bilanțul ONU consemnează şi peste 30 de răniţi.

A fost cea mai sângeroasă zi a represiunii de după puciul din 1 februarie care a răsturnat de la putere guvernul condus de Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace.

Muniție de război, gaze lacrimogene, grenade paralizante

ONU afirmă că are „informaţii credibile” că forţele  au folosit muniție reală la Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar, dar și la Dawei, Mandalay, Myeik, Bago şi Pokokku. Forțele de ordine au folosit și gaze lacrimogene şi grenade paralizante. Mai mulţi demonstranţi susţin că poliţia a tras iniţial cu gloanţe de cauciuc, iar ulterior cu muniţie de război. Site-ul de ştiri Myanmar Now a relatat că trupele ţintesc la cap.

„Condamnăm ferm violenţa în creştere împotriva protestelor din Myanmar şi cerem militarilor să înceteze imediat folosirea forţei împotriva protestatarilor paşnici”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OHCHR Ravina Shamdasani, scrie Agerpres.

Șeful diplomației americane, Anthony Blinken, a declarat: „Condamnăm violenţa oribilă a forţelor de securitate din Myanmar împotriva poporului şi vom continua să promovăm tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Suntem ferm alături de poporul curajos din Myanmar şi încurajăm toate ţările să ridice glasul împreună în sprijinul voinţei acestuia”.

De partea sa, ministrul de Externe al UE, Josep Borrell, a ameninţat junta militară de la Naypyidaw cu sancţiuni. „Trăgând împotriva cetăţenilor neînarmaţi, forţele de securitate au dovedit un dispreţ flagrant faţă de legislaţia internaţională şi trebuie trase la răspundere. Violenţa nu va legitima răsturnarea ilegală a guvernului ales democratic”, a declarat Borrell. Diplomatul European a avertizat că „Uniunea Europeană va lua măsuri în curând ca reacţie la aceste evoluţii”.

author avatar
Tudor Borcea
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger