AcasăȘTIRI EXTERNEMasacru în Israel. Opt persoane ucise lângă o sinagogă din Ierusalimul de...

Masacru în Israel. Opt persoane ucise lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est – VIDEO

Masacru în Israel. Opt persoane ucise lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est - VIDEO / Foto: Facebook

Opt israelieni au fost împușcați și uciși în timp ce ieșeau dintr-o sinagogă din Ierusalimul de Est, în cel mai recent episod al spiralei de violență din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate din ultimele două zile.

Un palestinian înarmat a împușcat mortal opt persoane, vineri seară, în apropierea unei sinagogi din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de Shabbat, după loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza, într-o nouă rundă de violențe mortale între israelieni și palestinieni.

Atacul, salutat la Ramallah și în Fâșia Gaza

Atacul, în care autorul a fost împușcat mortal, a avut loc în Neve Yaakov, o zonă de colonii evreiești din Ierusalimul de Est, parte a Orașului Sfânt anexat de Israel, pe fondul unor apeluri internaționale pentru a preveni o nouă escaladare după 36 de ore de violențe în Cisiordania, Gaza și Israel, și în seara Zilei mondiale de comemorare a Holocaustului.

„Este deosebit de josnic că acest atac a avut loc într-un loc de cult și într-o zi de comemorare” a genocidului nazist al evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

A fost „unul dintre cele mai grave atacuri pe care le-am suferit în ultimii ani”, a declarat șeful poliției israeliene, Kobi Shabtai. Potrivit poliției, „teroristul a fost neutralizat și declarat mort” după o urmărire cu mașina și un schimb de focuri cu polițiștii, informează Boursorama.

Echivalentul Crucii Roșii din Israel, Magen David Adom (MDA), a declarat că a numărat un total de zece victime împușcate, inclusiv un bărbat de 70 de ani și un băiat de 14 ani. Un fotograf al AFP a văzut trei cadavre întinse pe stradă.

Medicii au declarat cinci persoane moarte la fața locului și încă trei au murit în timp ce erau tratate la spital.  Vestea atacului a fost urmată de scene de bucurie la Ramallah și în Fâșia Gaza de către locuitori care fluturau steaguri palestiniene, potrivit jurnaliștilor AFP.

„Moarte arabilor!”

În timp ce se aflau la locul atacului, zeci de israelieni l-au salutat pe premierul Benjamin Netanyahu cu strigăte „Moarte arabilor!”. Vorbind ulterior la televiziune,  Netanyahu a promis „măsuri imediate”, fără a da mai multe detalii, și a cerut israelienilor să nu-și facă singuri dreptate, ci să se bazeze pe armată și poliție.

Atacul de la Ierusalim „este o reacție firească la crimele ocupației (Israelului) împotriva poporului nostru palestinian”, a declarat Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al mișcării islamiste palestiniene Hamas, amintind de moartea a nouă palestinieni cu o zi înainte într-un raid al armatei israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate.

Atacul a fost condamnat de președintele american Joe Biden care l-a sunat pe premierul israelian pentru a-l asigura de „angajamentul deplin al Statelor Unite față de securitatea Israelului”. Biden a condamnat „atacul terorist atroce” ca fiind „un atac la adresa lumii civilizate”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a confirmat programul șefului diplomației americane, Antony Blinken, care se va deplasa începând de duminică în Egipt și luni și marți la Ierusalim și Ramallah.

În timpul acestei călătorii în Orientul Mijlociu,  Blinken va discuta „măsurile care trebuie luate pentru a detensiona tensiunile”, a declarat Patel. Franța a condamnat „atacul terorist îngrozitor” din Ierusalimul de Est, iar Italia a denunțat un „un atac terorist laș”.

Schimburi de lovituri cu rachete

Pe lângă cei nouă morți, raidul armatei israeliene de joi dimineață din Jenin s-a soldat și cu zeci de răniți. Israelul a prezentat-o ca pe o acțiune preventivă împotriva unei celule a Jihadului Islamic care plănuia un atac în Israel.

Organizația Națiunilor Unite nu a mai înregistrat un număr atât de mare de morți în urma unei singure operațiuni israeliene în Cisiordania de când a început să țină evidența victimelor în conflictul israeliano-palestinian, în 2005.

Un al zecelea palestinian a fost ucis joi de focuri israeliene în Al-Ram, în apropiere de Ramallah, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Ca represalii, joi seara au fost lansate rachete spre Israel din Fâșia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul Hamas din 2007. Israelul a ripostat peste noapte cu lovituri aeriene împotriva a ceea ce armata a descris ca fiind o „fabrică subterană de rachete” a Hamas în Gaza.

Nu au fost raportate victime în schimburile de rachete. Ca reacție la raidul israelian din Jenin, Autoritatea Palestiniană a decis să pună capăt cooperării în materie de securitate cu Israelul, prima dată când acest lucru se întâmplă din 2020.

author avatar
Tudor Borcea