AcasăȘTIRI EXTERNEMasacru în Israel. Opt persoane ucise lângă o sinagogă din Ierusalimul de...

Masacru în Israel. Opt persoane ucise lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est – VIDEO

Masacru în Israel. Opt persoane ucise lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est - VIDEO / Foto: Facebook

Opt israelieni au fost împușcați și uciși în timp ce ieșeau dintr-o sinagogă din Ierusalimul de Est, în cel mai recent episod al spiralei de violență din Israel și din teritoriile palestiniene ocupate din ultimele două zile.

Un palestinian înarmat a împușcat mortal opt persoane, vineri seară, în apropierea unei sinagogi din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de Shabbat, după loviturile israeliene asupra Fâșiei Gaza, într-o nouă rundă de violențe mortale între israelieni și palestinieni.

Atacul, salutat la Ramallah și în Fâșia Gaza

Atacul, în care autorul a fost împușcat mortal, a avut loc în Neve Yaakov, o zonă de colonii evreiești din Ierusalimul de Est, parte a Orașului Sfânt anexat de Israel, pe fondul unor apeluri internaționale pentru a preveni o nouă escaladare după 36 de ore de violențe în Cisiordania, Gaza și Israel, și în seara Zilei mondiale de comemorare a Holocaustului.

„Este deosebit de josnic că acest atac a avut loc într-un loc de cult și într-o zi de comemorare” a genocidului nazist al evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

A fost „unul dintre cele mai grave atacuri pe care le-am suferit în ultimii ani”, a declarat șeful poliției israeliene, Kobi Shabtai. Potrivit poliției, „teroristul a fost neutralizat și declarat mort” după o urmărire cu mașina și un schimb de focuri cu polițiștii, informează Boursorama.

Echivalentul Crucii Roșii din Israel, Magen David Adom (MDA), a declarat că a numărat un total de zece victime împușcate, inclusiv un bărbat de 70 de ani și un băiat de 14 ani. Un fotograf al AFP a văzut trei cadavre întinse pe stradă.

Medicii au declarat cinci persoane moarte la fața locului și încă trei au murit în timp ce erau tratate la spital.  Vestea atacului a fost urmată de scene de bucurie la Ramallah și în Fâșia Gaza de către locuitori care fluturau steaguri palestiniene, potrivit jurnaliștilor AFP.

„Moarte arabilor!”

În timp ce se aflau la locul atacului, zeci de israelieni l-au salutat pe premierul Benjamin Netanyahu cu strigăte „Moarte arabilor!”. Vorbind ulterior la televiziune,  Netanyahu a promis „măsuri imediate”, fără a da mai multe detalii, și a cerut israelienilor să nu-și facă singuri dreptate, ci să se bazeze pe armată și poliție.

Atacul de la Ierusalim „este o reacție firească la crimele ocupației (Israelului) împotriva poporului nostru palestinian”, a declarat Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al mișcării islamiste palestiniene Hamas, amintind de moartea a nouă palestinieni cu o zi înainte într-un raid al armatei israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate.

Atacul a fost condamnat de președintele american Joe Biden care l-a sunat pe premierul israelian pentru a-l asigura de „angajamentul deplin al Statelor Unite față de securitatea Israelului”. Biden a condamnat „atacul terorist atroce” ca fiind „un atac la adresa lumii civilizate”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a confirmat programul șefului diplomației americane, Antony Blinken, care se va deplasa începând de duminică în Egipt și luni și marți la Ierusalim și Ramallah.

În timpul acestei călătorii în Orientul Mijlociu,  Blinken va discuta „măsurile care trebuie luate pentru a detensiona tensiunile”, a declarat Patel. Franța a condamnat „atacul terorist îngrozitor” din Ierusalimul de Est, iar Italia a denunțat un „un atac terorist laș”.

Schimburi de lovituri cu rachete

Pe lângă cei nouă morți, raidul armatei israeliene de joi dimineață din Jenin s-a soldat și cu zeci de răniți. Israelul a prezentat-o ca pe o acțiune preventivă împotriva unei celule a Jihadului Islamic care plănuia un atac în Israel.

Organizația Națiunilor Unite nu a mai înregistrat un număr atât de mare de morți în urma unei singure operațiuni israeliene în Cisiordania de când a început să țină evidența victimelor în conflictul israeliano-palestinian, în 2005.

Un al zecelea palestinian a fost ucis joi de focuri israeliene în Al-Ram, în apropiere de Ramallah, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Ca represalii, joi seara au fost lansate rachete spre Israel din Fâșia Gaza, teritoriu palestinian aflat sub controlul Hamas din 2007. Israelul a ripostat peste noapte cu lovituri aeriene împotriva a ceea ce armata a descris ca fiind o „fabrică subterană de rachete” a Hamas în Gaza.

Nu au fost raportate victime în schimburile de rachete. Ca reacție la raidul israelian din Jenin, Autoritatea Palestiniană a decis să pună capăt cooperării în materie de securitate cu Israelul, prima dată când acest lucru se întâmplă din 2020.

author avatar
Tudor Borcea
455 afisari

26 COMENTARII

  1. Este normal, actiune si reactiune. Nu poti sa te astepti sa nu se intample nimic atunci cand te duci sa furi tara altora.

    • Nazistii sunt rai ca fac genocid dar sunt „nazistii buni”cand va dau submarine si tancuri sa va bateti cu rusii inUcraina?

        • Pana la urma cine sunt „good guy” si cine sunt „bad guy”??? Va plac afacerile cu petrol si gaze???

          • Cine a montat explozibilul pentru demolare controlata(mini bombe nucleare tactice)in cladirile WTC1&2&7cu un an inainte de atentate?????

          • Cum e posibil ca unBoeingde pasageri deturnat sa zboare cu viteza de480mile/ora la nivelul solului???Niciodata nu a fost posibil la sol asemenea viteza avionul se rupe de la frecarea cu aerul,doar la10000de metri ajungi la viteza de croaziera

          • Cine a avut tranzactii la bursa dinNewYork cu „put options” pe companiile americane AmericanAirlines cu30de zile inainte de 11sept2001???Adica stiau de atentate si au facut insider trading cu actiuni in timpul atentatelor

          • Lacomia,Nebunia,Satanismul,Sodomia,Pedofilia,Cazinouri,trafic de copii-unde scrie in tablitele luiMoise ca ai voie sa faci asa ceva????ce scrie in cele10porunci????

          • acum dupa toata diareea care te-a apucat pe forum , incearca la balaceanca poate prinzi un loc daca n-ai fugit de acolo .

          • Este adevarat ca inainte cu un an de atentatele de la11sept2001NielsSchnecker „si-a pierdut laptopul SonyVaioprimit de la ArielSharon”si a fost contactat de FeiglErwin agent contrainformatii la AmbasadaGermanaBucuresti ca sa-i ofere laptopul declarat ” pierdut”???In acel laptop era toata schema atentatelor cu un an inainte ca ele sa se produca plus planurile de construire Selgros inBrasovBucurestiConstanta

          • Scria negru pe alb cum trebuie montate „modemurile de internet” inWTC1&2&7adica minibombele nucleare tactice de o firma de constructii dinAustria in colaborare cuSTRABAG

          • Acel laptop a fost copiat de mai multe servicii secrete,germane,romanesti,si altele.Dupa ce a citit continutul acelui laptop colonelulSoare de la IGPR serviciul corp de control a murit de cancer galopant la ficat,iar laudatorii de serviciu dinUM0215 au imprastiat repede barfe cum ca SOARE era un betivan si a facut ciroza de la bautura
            Alte persoane care au avut legatura cu organizarea atentatelor si grupul de laMariott sunt 1-Gogolak 2-VilyUrsan 3-DavidCoquette(dinBruxelles) plus peste 50de agenti dubli CIA-GRU din multinationale ca Siemens,Verizon,DHL,Telekom,ThyssenKrupp si alte firme de petrol din IRAK

        • Alta persoana care a stiut ce contine laptopul cu planurile atentatelor de laWTCdin11sept2001a fost MichaelTappe,sef securitate ambasada germana la Bucuresti.GiselaTappe sotia lui era secretara ambasadorului german la Bucuresti si se pare ca ea a hotarat sa se ascunda sub pres toata povestea cu atentatele pregatite laMariottBucharest

          • MichaelTappe a fost seful de cabinet al luiManfredWoerner laNato si consilierul militar al lui BillClinton

    • Dupa ce criterii trimiti condoleante ? intreb si eu chiar daca stiu ca nu esti intreg la cap .

  2. De atatia ani de comemorari si genocid trebuie sa ne aducem mereu aminte si asa ceva nu mai trebuie sa se intimple in istorie. Ma uitam si ieri cu ochii in lacrimi. Strazi intregi mutilate. Un reportaj BBC arata cum sunt ucisi copiii palestinieni si cum mamele urla de durere. Asa ceva trebuie sa nu mai existe intre oameni!

  3. E simplu: Jidanii au luat mure, chiar la ei acasă! Așa că, pentru o vreme, o vor lăsa mai moale cu așa zisele bombardamente preventive, termen folosit și de amerloci ca să-și justifice crimele!….

  4. Bidon si toti sklavetii sar repede sa condamne. Dar de condamnat ce au facut khazarii zionisti cu doar o zi inainte mumu! Aia e in regula.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger