AcasăȘTIRI EXTERNEMasacru în închisoare: peste 116 morți. Președintele declară stare de excepție

Masacru în închisoare: peste 116 morți. Președintele declară stare de excepție

Masacru în închisoare: peste 116 morți. Președintele declară stare de excepție

Președintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, a declarat miercuri, 29 septembrie, starea de urgență în tot sistemul carceral din țară, a doua zi după un nou masacru între bande rivale într-o închisoare din sud-vestul țării.

„Rapoartele ne spun că sunt 116 morți și aproape 80 de răniți. Toți sunt deținuți”, a declarat președintele ecuadorian la o conferință de presă la Guayaquil. Un raport anterior al serviciilor penitenciare (SNAI) a raportat peste 100 de morți și 52 de răniți. Aceste ultime ciocniri, cele mai mortale din acest an, au avut loc în vastul complex penitenciar din Guayas, în Guayaquil, oraș portuar și centru comercial.

Cel puțin șase deținuți au fost decapitați

După anunțarea noului bilanț, președintele Lasso a declarat că „a decretat o stare de urgență în tot sistemul penitenciar la nivel național”, în timp ce închisorile ecuadoriene au fost de luni de zile scena violențelor recurente între grupurile infracționale, legate de traficul de droguri.

Polițiștii au anunțat că sunt din nou gata să intervină în închisoarea din Guayas „din cauza unei alerte cu privire la posibile noi ciocniri între bande criminale”. Potrivit generalului Fausto Buenano, care a condus operațiunile de recâștigare a controlului asupra clădirilor, victimele „purtau impactul proiectilelor de arme de foc și șrapnel din grenade”, în timp ce cel puțin șase deținuți au fost decapitați.

Miercuri, polițiști călare și soldați supravegheau exteriorul complexului, unde zeci de persoane căutau informații despre rudele lor închise.

Legături cu cartelurile mexicane

Această nouă izbucnire de violență reamintește că criza carcerală continuă în Ecuador, o consecință a rivalităților dintre bandele de narcotraficanți legate de sângeroasele carteluri mexicane Sinaloa și Jalisco Nueva Generacion, scrie Le Monde.

Două dintre bandele care susțin aceste carteluri au în jur de 20.000 de membri în Ecuador, estimează poliția. Violența a devenit aproape permanentă în închisorile acestei țări de 17,7 milioane de locuitori, situată între Columbia și Peru, principalii producători mondiali de cocaină, și utilizată ca zonă de tranzit pentru transportul către SUA și Europa.

Aproape 116 tone de droguri, în principal cocaină, au fost confiscate Ecuador, în perioada ianuarie – august 2021, față de 128 de tone în 2020. O treime dintre deținuți provin din organizații criminale legate de traficul internațional de droguri.

Sistemul penitenciar ecuadorian are aproape 65 de închisori și aproximativ 39.000 de deținuți, la o capacitate de aproximativ 30.000 de locuri, adică o supraaglomerare de 30%.

author avatar
Tudor Borcea
459 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger