AcasăȘTIRI EXTERNEMărturisile unui polițist din Belarus care a demisionat atunci când au început...

Mărturisile unui polițist din Belarus care a demisionat atunci când au început protestele: „Mi-era teamă că mă vor trimite împotriva oamenilor!”

Mărturisile unui polițist din Belarus care a demisionat atunci când au început protestele: „Mi-era teamă că mă vor trimite împotriva oamenilor!”

Un fost ofițer de poliție din Belarus, Igor Iemelianov, povestește cum s-a hotărât să își dea demisia în primele zile în care au izbucnit protestele de a teama de a nu fi trimis să acționeze împotriva celor care își aratău nemulțumirile în stradă și solicitau reorganizarea alegerilor, după ce Aleksandr Lukașenko câștigase cel de-al șaselea mandat.

Zeci de proteste au avut loc în Belarus începând cu 9 august, ziua în care Aleksandr Lukașenko a câștigat încă un mandat la conducerea țării într-o manieră despre crede că nu a fost una corectă și liberă. În primele zile de după scrutin, mii de oameni au luat cu asalt străzile din mai multe orașe, inclusiv din capitala Minsk, pentru a-și arătat nemulțumirea și pentru a solicita organizarea unei noi runde de alegeri, însă „libere și corecte”, cu „observatori externi”.

Autoritățile din Belarus au reprimat în mod violent protestele, Uniunea Europeană condamnând acest mod de acționare.

Încă din primele zile de mannifestații, Igor Iemeliov s-a hotărât să își dea demisia din sistem după ce a văzut modul de înnăbușire a prostestelor, potrivit Digi24 și Deutsche Welle.

Și-a dat demisia pentru a nu-i ataca pe protestatari: „Mi se umplu ochii de lacrimi!”

Forțele de ordine, care ar fi trebuit să îi apere pe cetățenii țării, din contră, îi atacă, îi bat, îi împușcă, îi torturează… iar imaginile surprinse de jurnaliști din mai multe țări arată un un președinte dictator a reușit să îi întoarcă pe oameni împotriva „fraților” lor de neam.

„Mi se umplu ochii de lacrimi. Bat oamenii și nu pățesc nimic după aceea. Uitați cum îi lovesc cu toată puterea”, povestește fostul ofițer.

Igor Iemelianov, șocat de ceea ce se întâmpla cu țara lui, și-a dat demisia la două zile după alegeri, păstrând ca amintire doar epoleții, simbol al carierei de 15 ani.

„Mi-a fost teamă că ar putea să mă trimită în orice moment să acționez împotriva protestatarilor – că voi primi ordinul în timp ce eram încă în uniformă. Așa că a trebuit să demisionez. N-aș fi putut încalca un ordin – ar fi însemnat să dezertez, să-mi abadonez camarazii și să plec pur și simplu. Ca om, nu puteam face nici asta. Odată trimiși undeva, suntem acolo unul pentru altul. Așa că înainte ca toate astea să se întâmple, mi-am dat demisia”, explică acesta.

Zeci de polițiști i-au urmat modelul lui Igor: 10% și-au dat demisia

Însă Igor nu a fost singurul care a renunțat la locul de muncă pentru a evita momentul în care urma să i se ordone să-și atace „frații”.

„În departamentul meu, estimez că aproximativ zece la sută dintre angajați au plecat – vă dați seama? 10% dintre polițiști!”, punctează fostul ofițer.

Decizia de a renunța la locul de muncă a fost luată împreună cu soția lui, Maria Iemelianova, care seteme să într-o zi soțul ei va dispărea fără urmă din cauza a ceea ce a făcut.

„Mi-e teamă că într-o zi când o va duce la grădiniță pe fiica noastră nu se va mai întoarce acasă și n-aș ști unde să-l caut. Dar, decizia a fost luată și, oricum, dacă ar trebui să analizăm din nou situația, am proceda la fel”, mărturisește soția lui Igor.

Până în prezent, se pare că cel puțin două persoane au murit din cauza reprimării violente a protestelor de către forțele de ordine din Belarus.

Alexander Taraikovsky, protestatarul ucis de forțele de ordine din Belarus

Bărbatul în vârstă de 34 de ani a fost ucis în timpul protestelor din Minsk de către forțele de ordine care au suprimat manifestațiile prin violență, folosind gaze lacrimogene, bătând oamenii și împușcându-i.

Recent au apărut în mediul online imagini surprinse în momentul în care bărbatul a fost împușcat mortal de către forțele de ordine din Belarus, deși protesta în mod pașnic.

Partenera lui Alexander Taraikovsky a declarat că imaginile demonstrează modul în care a fost ucis cu bestialitate de autoritățile din Minsk, deși acesta nu era violent.

„Nu are nimic în mână. E o împușcătură, ei trag, el se ține de piept. Sângerează. Cade”, a declarat Elena German, partenera lui Alexander Taraikovsky, după ce a văzut imaginile.

Tânăra, care a putut vedea cadavrul partenerului său, a cerut experților internaționali să investigheze decesul lui Alexander Taraikovsky

„Există o cusătură în zona pieptului – gaura a fost cusută, dar există o vânătaie neagră, este mică, dar am observat-o. Mâinile și picioarele lui sunt complet intacte, nu există nici măcar vânătăi. Evident, a fost o lovitură chiar în piept”, a precizat aceasta.

author avatar
Alexandru Tîrcavu
101 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger