Penuria de alimente fără precedent ar putea declanșa revolte în zeci de țări, în timp ce blocada rusă de la Marea Neagră sporește presiunile, afirmă șeful Programului Alimentar Mondial al ONU.
Zeci de țări riscă proteste, revolte și violențe politice în acest an, pe măsură ce prețurile alimentelor cresc în întreaga lume, a avertizat șeful departamentului de ajutor alimentar al Națiunilor Unite, David Beasley.
„Foametea de șoc”
În apitala Etiopiei, Addis Abeba, David Beasley, directorul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), a declarat că lumea se confruntă cu o penurie „înfricoșătoare” care ar putea destabiliza țările care depind de exporturile de grâu din Ucraina și Rusia.
„Chiar înainte de criza din Ucraina, ne confruntăm cu o criză alimentară mondială fără precedent din cauza Covid-19 și a creșterii prețurilor la combustibili”, a declarat Beasley. „Apoi, am crezut că situația nu se poate înrăutăți, dar acest război a fost devastator”.
Ucraina cultivă în fiecare an suficiente alimente pentru a hrăni 400 de milioane de oameni. Produce 42% din uleiul de floarea-soarelui din lume, 16% din porumb și 9% din grâu. Somalia se bazează pe Ucraina și Rusia pentru toate importurile sale de grâu, în timp ce Egiptul își procură 80% din cereale din cele două țări.
PAM se aprovizionează cu 40% din grâul ucrainean pentru programele sale de ajutor alimentar de urgență și, după ce costurile de funcționare au crescut cu 70 de milioane de dolari pe lună, a fost nevoit să reducă la jumătate rațiile în mai multe țări.
Citând creșterile prețurilor la transport, la îngrășăminte și la combustibil ca factori cheie – din cauza Covid-19, a crizei climatice și a războiului din Ucraina – Beasley a declarat că numărul persoanelor care suferă de „foamete cronică” a crescut de la 650 de milioane la 810 milioane în ultimii cinci ani.
Beasley a adăugat că numărul persoanelor care se confruntă cu „foametea de șoc” a crescut de la 80 de milioane la 325 de milioane în aceeași perioadă.
„Este o perioadă înspăimântătoare”
Aceste persoane sunt clasificate ca trăind în niveluri de criză de insecuritate alimentară, un termen pe care l-a descris ca fiind „marșul spre foamete și nu poți ști de unde va veni următoarea masa”, scrie The Guardian.
„Factorii economici pe care îi avem astăzi sunt mult mai severi decât cei pe care i-am văzut acum 15 ani”, a spus el, adăugând că, dacă nu se va aborda criza, aceasta va duce la „foamete, destabilizarea națiunilor și migrație în masa”.
Ministerul ucrainean al agriculturii spune că peste 20 de milioane de tone de cereale care în mod normal ar fi exportate sunt ținute în țară din cauza blocadei Rusiei asupra porturilor sale din Marea Neagră. Liderii europeni, inclusiv președintele francez, Emmanuel Macron, au îndemnat Rusia să atenueze blocada de la Odesa, principalul port al Ucrainei, pentru a permite exporturile de cereale.
Pe termen lung, Beasley a făcut apel la cei mai bogați oameni din lume să aloce o mai mare parte din averea lor pentru a combate foametea la nivel mondial, îndemnându-l totodată pe Vladimir Putin să deschidă portul Odesa.
„Este o perioadă înspăimântătoare”, a spus Beasley. „Ne confruntăm cu iadul pe pământ dacă nu răspundem imediat. Cel mai bun lucru pe care îl putem face acum este să punem capăt acestui război blestemat din Ucraina și să deschidem portul”.